Nema trgovinskog sporazuma UK-a i SAD-a ako irska granica ne bude sigurna

Ilustracija: 123rf

TRGOVINSKI dogovor između SAD-a i Velike Britanije neće biti postignut ako Brexit ugrozi provođenje mirovnih odredbi Sporazuma na Veliki petak iz 1998. kojim je okončano gotovo 30 godina nasilja u Sjevernoj Irskoj, rekla je predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi. 

Demokratkinja Pelosi izjavila je da britansko napuštanje EU-a neće smjeti ugroziti spomenuti mirovni sporazum nedugo nakon što je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao da će Velika Britanija biti prva na redu za sklapanje trgovinskog dogovora sa SAD-om, javlja BBC

"U kakvom god obliku da se dogodi, Brexit ne smije ugroziti Sporazum na Veliki petak i sigurnost na irskoj granici", komentirala je Pelosi moguće ponovno uvođenje graničnih kontrola na granici Sjeverne Irske i Republike Irske u slučaju teškog Brexita i izlaska Velike Britanije iz EU-a bez dogovora.   

Kakav će biti dogovor?

Bolton je izjavio da Trumpova administracija podupire Brexit bez dogovora i da će u slučaju njegovog provođenja predložiti ubrzanje sklapanja cijelog niza trgovinskih dogovora koji bi se provodili po sektorima, pri čemu bi prednost imala industrijska proizvodnja te bi istodobno slijedili pravila Svjetske trgovinske organizacije. 

Dodao je da zastupnici u Kongresu uvelike podržavaju sklapanje takvih dogovora. 

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da Velika Britanija ima na raspolaganju puno mogućnosti kada je riječ o poslovanju sa SAD-om, iako smatra da će pregovori biti "žestoka prepirka". 

Kritike 

Kritičari pak tvrde da će Velika Britanija morati davati ustupke ako želi postići željeni dogovor sa SAD-om. 

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw nazvao je Boltona ratobornim i rekao da će Velika Britanija morati udovoljavati zahtjevima SAD-a. 

Bivši američki veleposlanik u Velikoj Britaniji Lewis Lukens rekao je da će Trumpova politika "Amerike na prvom mjestu" zahtijevati od Britanaca podršku kada je riječ o ključnim pitanjima poput odnosa s Kinom i Iranom. 

Prvi sastanak Trumpa i Johnsona očekuje se na summitu G7 u Francuskoj krajem kolovoza.  

 

Pročitajte više