Nema više likovanja: Sudac odredio gašenje kamera na Mubarakovom suđenju

EGIPATSKA javnost više neće moći gledati svog bivšeg predsjednika kako iz kaveza odgovara na pitanja postavljena u sudnici, odredio je sudac u njegovom slučaju.

Prijenos prvog dana suđenja, 3. kolovoza, označio je svojevrsnu katarzu egipatskog naroda koji je vidjeo Mubaraka poniženog kao nikada dotad. Međutim, jučer je sudac bez objašnjenja odredio da se televizijske kamere ugase i da takve ostanu do kraja procesa, "kako bi se zaštitio javni interes". Mubarakova obitelj bila je evidentno zadovoljna tom odlukom. Njegovi sinovi Gamal i Alaa, koji su i sami suočeni s optužnicom za korupciju, tijekom prvog prijenosa pokušavali su svojim tijelima zakloniti svog oca od kamera, piše New York Times.

Mubarak će i ostatak suđenja odslušati iz kaveza, koji je standardna praksa na egipatskim sudovima, te simbolizira auru krivnje za optužene čak i prije nego li se presuda donese. Mnogi Egipćani požalili su se na ovu odluku suda. "Nismo proveli 23 dana na ulicama, boreći se s policijom i vojskom, da bi nam Mubaraka pokazali dva puta", napisala je aktivistica Salma Said.

Pročitajte više