Njemački rječnik Duden nakon srpske intervencije dao novo značenje riječi "ustaša"

Screenshot: YouTube/Duden

NJEMAČKI rječnik Duden promijenio je definiciju pojma "ustaša" iz nacionalista u fašiste, i to na poticaj organizacije srpske dijaspore "28. jun".

Iz organizacije kažu kako je do promjene došlo tjedan dana nakon što su zatražili od Dudena da se definicija izmijeni.

Tako sada u online izdanju Dudena piše kako su ustaše pripadnici hrvatske fašističke organizacije čiji je glavni cilj za vrijeme njezinog postojanja (1941.-1945.) bila secesija od Jugoslavije i etnička homogenizacija Hrvatske te kako su za vrijeme okupacije počinili masovna ubojstva Srba, Židova i Roma.

Za usporedbu, evo kako pojam definira Hrvatski jezični portal:

pov. a. pripadnik istoimene (Ustaša) revolucionarno-nacionalističke organizacije fašističkog tipa koju je poč. 1930-ih u Italiji osnovao Ante Pavelić, a u Hrvatskoj je do 1941. djelovala ilegalno b. pripadnik ili sljedbenik Ustaškog pokreta (1941—1945) c. pripadnik Ustaške vojnice.

Promjena i u tiskanom izdanju Dudena

"Online izdanje rječnika već je promijenjeno i sada sadrži novu definiciju. Dobili smo e-mail od Dudena, u kojemu su nam rekli da će u njihovim budućim tiskanim izdanjima također biti korištena nova definicija. Dodatno, Duden se ispričao svima koji su oštećeni ratnim zločinima ustaškog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata i njihovim terorizmom između sedamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća", rekli su iz organizacije "28. jun", prenosi Blic.

Dodaju i kako su pomoć pri kontaktiranju Dudena dobili od srpske ambasade u Njemačkoj i od Kancelarije za suradnju s dijasporom.

Podsjetimo, organizacija "28. jun" vodila je i globalnu kampanju #NoKosovoUnesco protiv članstva Kosova u UNESCO-u.

Pročitajte više