Nemoguće je brzo saznati imena svih kandidata za predstojeće izbore

NEPOSREDNI izbori za gradonačelnike i načelnike općina te župane u Hrvatskoj će se održati u nedjelju 17. svibnja, što znači da je preostalo nepuna četiri dana do održavanja izbora.

Međutim, ukoliko birači još uvijek ne znaju imena apsolutno svih kandidata koji su na izbornim listama za njihove gradove, općine i županije te požele to doznati na nekom online popisu, u Hrvatskoj to neće moći učiniti.

Naime, zakonom nije predviđeno da lokalna izborna povjerenstva i njima nadređeno Državno izborno povjerenstvo (DIP) prikupe apsolutno sve popise s kandidacijskim listama te ih sistematizira na nekoj od službenih državnih internet stranica poput recimo stranice izbori.hr na kojoj se nalaze priopćenja DIP-a i ostale informacije vezane uz izbore.

Prema važećim zakonskim odredbama izborne liste objavljuju gradska, općinska i županijska izborna povjerenstva međutim da bi za te liste čuo veći broj birača kandidati se moraju pobrinuti da svoje izborne liste oglašavaju u lokalnim medijskim glasilima ili u ostalim većim glasilima poput dnevnih listova i slično.

DIP nema tehničkih mogućnosti

Predstavnica DIP-a Vlatka Kovačević, kazala nam je da se na nacionalnoj razini radi o nekoliko tisuća stranica dokumenata s brdom podataka koje DIP i lokalna izborna povjerenstva nisu bila u mogućnosti sumirati i postaviti ih na internet stranicu izbori.hr.

Zamjenik izvršne direktorice nevladine organizacije Građani organizirano nadgledaju glasanje (GONG) Dragan Zelić, rekao nam je pak kako je u doba današnje tehnologije neshvatljivo da se na jednom mjestu ne mogu pronaći sve kandidacijske liste prijavljene za ove izbore.

Dodao je da se slična situacija ponavlja prilikom objave financijskih izvješća pri čemu stranke na lokalnoj razini pojedinačno i u različitim vremenskim intervalima objavljuju izvješća o potrošnji financijskih sredstava za izbore čime se otežava rad organizacijama i novinarima koji žele pratiti troškove političkih stranaka tijekom izborne kampanje.

Zelić je zaključio kako danas postoje informatička rješenja koja bi uspješno riješila ovaj problem, međutim Vlatka Kovačević nam je rekla da DIP još uvijek ne raspolaže tehničkim mogućnostima za izvođenjem takvog posla.

R.I.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više