Neočekivano iznenađenje na listi: Luanda najskuplji grad na svijetu

KAO i svake godine, konzultantska firma Mercer provela je svoje istraživanje o troškovima života i na temelju toga uspostavila svoju ljestvicu najskupljih gradova na svijetu. Mercer uspoređuje 214 gradova diljem svijeta, uzimajući u obzir cijene smještaja, prijevoza, namirnica i zabave, a finalni rezultat se zapravo može smatrati skupoćom života za stranca.

Dva ključna kriterija izračuna

Prije nego li se pogledaju uistinu iznenađujući rezultati istraživanja valja uzeti u obzir dva temeljna kriterija na kojima Mercer izračunava životne troškove u gradovima. Prvi je relativna snaga ili slabost valute ispitivanog grada u odnosu na američki dolar u proteklih 12 mjeseci. Drugi je kretanje cijena u proteklih 12 mjeseci u odnosu na ona u New Yorku kao bazi.

Angolska Luanda najskuplja, Karachi u Pakistanu najjeftiniji

Kad se sve to uzme u obzir, u Merceru su zaključili da je najskuplji grad na svijetu Luanda, prijestolnica Angole. Još dva afrička grada našla su svoje mjesto pri vrhu ljestvice, a to su glavni grad Čada N'Djamena na trećem i gabonska prijestolnica Libreville na dvanaestom mjestu.

Ljestvicom dominiraju europski, afrički i azijski gradovi. Tako je na drugom mjestu najskupljih gradova na svijetu Tokyo, a slijede ga već spomenuta N'Djamena, Moskva, Ženeva, Osaka, Zurich, Singapur, Hong Kong i Sao Paolo koji zaokružuje top deset ljestvicu.

Prema Merceru, najjeftiniji grad na svijetu je Karachi u Pakistanu.

Pročitajte više