NEPOZNATI DUGOTRAJNI UČINCI INTERFERONA NA MULTIPLU SKLEROZU

Lijekovi protiv multiple skleroze učinkoviti su u prvoj godini liječenja, no dugoročni učinci su nepoznati, objavili su znanstvenici.

Analiza rezultata sedam prijašnjih studija uporabe interferona u liječenju te autoimune bolesti, pokazala je da kod pacijenata nije bilo učinaka lijeka nakon prve godine uzimanja.

Rekombinirani ili genetski modificirani interferoni najčešće se koriste za suzbijanje razvoja bolesti.

´Naši nalazi jasno potvrđuju kratkoročne učinke´, izjavila je dr. Graziella Filipini iz Nacionalnog neurološkog instituta u Milanu. ´Nema dokaza da su lijekovi učinkoviti nakon prve godine uzimanja´, dodala je.

Iako se interferoni koriste već desetljećima, Filippini kaže kako je malo podataka o njihovim dugoročnim učincima i nuspojavama.

Od multiple skleroze boluje oko milijun ljudi. Bolest nastaje kada stanice imunološog sustava napadaju i uništavaju mijelinske ovojnice koje štite živčane stanice u mozgu i leđnoj moždini.

Simptomi poput trnaca, malaksalosti, gubitka ravnoteže i otežanog govora pojavljuju se na mahove, pa je bolest teško dijagnosticirati. Od multiple skleroze inače dva puta češće obolijevaju žene nego muškarci.

Bolest je neizlječiva, a beta interferoni su najčešća terapija za recidiv bolesti, koji se događa u 40 posto oboljelih.

Pročitajte više