Neslužbeni rezultati: Fatah pobijedio u 52 od 84 općine

Prema neslužbenim rezultatima objavljenim u petak vladajući pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa pobijedio je u 52 od 84 općine na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a Hamas je na jučerašnjim općinskim izborima za sada dobio prevlast u 24 općine, izvijestilo je u petak palestinsko Izborno povjerenstvo. L

Četiri stranke osvojile su vlast u četiri općine, a u četirima je stanje neodlučno.

No Hamas je na općim izborima osvojio velik broj glasova u ključnim urbanim središtima Zapadne obale i pojasa Gaze, poput Rafaha, Beit Lahiye, Bureija i Qalqilyje, što je pokazatelj mogućeg dobrog uspjeha na predstojećim parlamentarnim izborima u srpnju, a promatrači smatraju da bi to mogli pokvariti Abbasove mirovne napore.

Pripadnici Hamasa smatraju da rezultati nisu valjani i nisu spremni prihvatiti poraz. "Ne vjerujemo rezultatima objavljenim danas", rekao je visoki Hamasov dužnosnik na Zapadnoj obali Hasan Yousef.

Dužnosnici Fataha nadaju se da će izborni rezultati pomoći u provedbi Abbasova programa političkih i sigurnosnih reformi koje traže Washington i Izrael. Popularnost Fataha još donedavno bila je u padu zbog optužbi o korupciji.

Konačni rezultati očekuju se u subotu kasno navečer ili u nedjelju ujutro. Odaziv na izbore bio je velik - 80 posto birača izašlo je na izbore u pojasu Gaze, a 70 posto na Zapadnoj obali.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više