Nesreća u jami Raspotočje: Nitko od rudara nije životno ugrožen, četvorica u bolnici

ČETRNAEST rudara hospitalizirano je nakon nesreće koja se sinoć dogodila u jami Raspotočje, zeničkog Rudnika mrkog ugljena. Četvorica rudara zadržano je na liječenju.

"Sedam rudara je tijekom noći zadržano na promatranju, a nakon jutrošnjeg pregleda četvorica ozlijeđenih zadržana su na liječenju. Dvojica su zadržana na internom odjelu zbog udisanja prašine i problema s disanjem i respiratornim organima, a dvojica rudara zadobili su ozljede glave i vrata. Svi pacijenti su stabilno i nisu životno ugroženi", kazao je za Sarajevo-x.com dr. Haruna Hodžić.

U jami Raspotočje došlo je do tzv. gorskog udara, koji je oštetio veliku tehnološku prostoriju dužine do 150 metara i zatvorio kompletnu uzlaznu zračnu struju, tako da se odmah morala obustaviti proizvodnja, jer u jami nema protoka zraka. Prema riječima Jakuba Ljubovića iz Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica, "gorski udar" je iznenadna i prirodna pojava do koje dolazi kada dođe do naglog kretanja ugljenog sloja, pri čemu dolazi do smanjenja prostorije, a pritisak koji se stvara nosi kamenje i ugalj koji rudarima nanose ozljede, najčešće respiratornih organa.

Ljubović je rekao i da su rudari od opreme imali samo radna odijela, što je standardna oprema za radove koje su obavljali. Naglasio je da su svi rudari kolektivno osigurani, a postoje dodatne odštete za povrijeđene dijelove tijela.

Pročitajte više