Avion EgyptAira sa 69 putnika srušio se u more, ne isključuje se mogućnost terorizma

Foto: Hina, Flightradar

ZRAKOPLOV EgyptAira koji je poletio u srijedu navečer iz Pariza prema Kairu nestao je s radara, a posljednji je put viđen iznad Sredozemlja.

"Dobro obaviješteni izvor u EgyptAiru rekao je da je zrakoplov na letu MS804, koji je poletio iz Pariza u 23,09 prema Kairu nestao s radara", kazala je kompanija na svom službenom Twitter profilu. U zrakoplovu, Airbusu A320, nalazi se 59 putnika i 7 članova posade. Među putnicima je bilo i troje djece.

Među putnicima na letu MS804 nije bilo hrvatskih državljana. Egipatske vlasti kažu kako je u tijeku intenzivna potraga za zrakoplovom.

Tijek događaja pratite u nastavku:

12.30 sati - Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako sve dosad prikupljene informacije ukazuju da se avion na letu MS804 srušio. Opširnije.

11.15 sati - Grčke vlasti kažu da su pokušali kontaktirati avion 10 minuta prije nego je nestao no nije bilo odgovora.

11.00 sati - Francuske vlasti kažu da su u avionu bila tri egipatska zaštitara.

10.40 sati - EgyptAir na Twitteru poziva medije da ne šire neprovjerene informacije te dodaju kako još uvijek nije otkriven službeni razlog nestanka aviona.

10.20 sati - Egipatski premijer Sherif Ismail  izjavio da je u tijeku potraga za nestalim zrakoplovom te da je još rano isključiti bilo kakvo objašnjenje nesreće, uključujući i terorizam.

"Operacije potrage su u tijeku ovoga trenutka u području u kojem se vjeruje da je bio zrakoplov u trenutku gubljenja veze", kazao je premijer novinarima u kairskoj zračnoj luci.

10.10 sati - Nestali zrakoplov srušio se u more, kazali su i dužnosnici egipatskog civilnog zrakoplovstva, pod uvjetom anonimnosti, dodavši da inicijalni nalazi potvrđuju da se Airbus320 nije spustio niti na jedan aerodrom.

09.40 sati - Pozivajući se na izvor iz grčke avijacije, AFP javlja kako se avion srušio u blizini otoka Karpathos u egipatskom zračnom prostoru.

09.20 sati - Egipatska vojska negirala je kako je signal odaslan s nestalog aviona unatoč suprotnim tvrdnjama EgyptAira

09.00 sati - Prema zrakoplovnoj Internet stranici FlightRadar24.com, brzina i visina na kojoj je letio zrakoplov pokazuju da je zrakoplov u trenutku nestanka bio u zraku, odnosno nije ranije prisilno prizemljen.

08.50 sati - Izvor iz grčkog ministarstva obrane naveo je da vlasti ispituju i dojavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je izvijestio o "plamenu na nebu" nekih 130 nautičkih milja južno od otoka Karpathosa.

08.45 sati - Grčki kontrolori leta izjavili su kako su razgovarali s pilotom nestalog aviona dok je letio iznad otoka Kea. Pretpostavlja se kako je to posljednja zabilježena komunikacija, javlja Reuters.

"Pilot nije spominjao nikakve probleme", kazao je Kosta Litzerakis, voditelji grčkog odjela za civilnu avijaciju.

08.35 sati - CNN javlja kako je u području u kojem je nestao avion zabilježen signal poziva u pomoć, no nije sigurno je li odaslan iz aviona EgyptAira.

Moguće je da je signal odaslan iz druge letjelice iznad Sredozemlja. Opširnije...

08.22 sati - Avion se vjerojatno srušio u more, naveli su dužnosnici zrakoplovne kompanije i egipatskog civilnog zrakoplovstva.

08.20 sati - Francuski premijer Manuel Valls kazao je kako su u kontaktu s egipatskim vlastima.

"Francuska je spremna pomoći ako to Egipat zatraži. Trenutno se ne može isključiti nijedna teorija", kazao je Valls.

08.15 sati - Egipatska vojska poslala je i zrakoplove za potragu i brodove u izvidnicu u pokušaju lokaliziranja letjelice i eventualnog spašavanja preživjelih.

08.10 sati - Zrakoplov je nestao 16 km unutar egipatskog zračnog prostora, 20 minuta prije predviđenog slijetanja u kairsku zračnu luku, u 3,05 sati, kazao je agenciji dpa dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

08.00 sati - EgyptAir objavio je da je na listi putnika bilo 15 državljana Francuske, 30 Egipta, dvoje iz Iraka te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira, Kanade... Opširnije...

7.50 sati  - List New York Times navodi čelnika egipatskih zračnih vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. "Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali"

7.40 sati - Zrakoplov koji je letio na visini od 11.280 metara nestao je u 2,45 sati, dvadeset minuta prije nego je trebao sletjeti u 3,05, nakon što je već ušao u egipatski zračni prostor.

7.35 sati - List New York Times navodi čelnika egipatskih zračnih vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. "Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali".

7.30 sati - EgyptAir je kazao i da je avion koji je letio na visini od 11,280 metara posljednji put viđen iznad Sredozemnog mora. Prema karti koju je objavilo LA Times, letio je i preko Hrvatske.

7.28 sati - Iako francuske zračne vlasti nisu bile dostupne za komentar, jedan je izvor u francuskoj zračnoj luci kazao kako se jedino zna da zrakoplov nije sletio.

7.25 sati - Zrakoplov je izgrađen 2003. godine, a pilot je imao 6275 sati leta, od čega 2101 sat baš na tom modelu. Kopilot je imao 2766 sati leta.

7.20 sati - Egipatsko ministarstvo za civilno zrakoplovstvo kazalo je da timovi za potragu i spašavanje traže nestali zrakoplov. Izvor u ministarstvu također je kazao da se skupljaju tehnički podaci o stanju zrakoplova, Airbusa A320 starog 12 godina.

 

Uskoro opširnije...

Pročitajte više