Nestašica kave u 2009.

NA SVJETSKOM tržištu kave u narednoj će godini manjkati čak 10 milijuna vreća (svaka od po 60 kilograma), jer će potražnja potražnja nadmašiti proizvodnju, prognozirala je Nacionalne federacije uzgajivača kave u Kolumbiji, trećoj zemlji u svijetu po količini proizvedene kave.

Globalna proizvodnja kave ove će godine premašiti potražnju od šest do sedam milijuna vreća, jer je u okviru dvogodišnjeg ciklusa u Brazilu - najvećem svjetskom proizvođaču ovogodišnji rod u periodu povećane produktivnosti. Cikličko smanjivanje brazilskog roda i povećanje svjetske potražnje od prognoziranih dva posto bit će glavni uzroci manjka kave na svjetskom tržištu 2009., upozorava kolumbijska Federacija.

Kako je istaknuo Juan Lucas Restrepo, komercijalni direktor Federacije, proizvodnja kave u Kolumbiji već će ove godine opasti sa lanjskih 12,6 milijuna vreća na 12,1, do 12,2 milijuna vreća i to zbog predugih razdoblja koja su obilovala kišama.

Kolumbija će manje proizvoditi u 2009.

Istovremeno, ta latinoamerička zemlja će izvesti oko 11,5 milijuna vreća kave do kraja ove godine, što je 3,6 posto više nego lani, ali će izvoz u narednoj godini opasti na 11 milijuna vreća, prognozira Restrepo.

Kolumbija će proizvoditi oko 12 milijuna vreća kave godišnje sve do potpunog ostvarenja projekta zamjene starih grmova novim nasadima, koji će se početi provoditi do konca ove godine, čime će zemlja povećati proizvodnju te sirovine na 16,5 milijuna vreća, ali tek do 2016. godine.

Ig.M.
Foto: studiod.ba 

Pročitajte više