Nešto se događa s roverom Curiosity na Marsu. NASA ga poslala na odmor

Foto: NASA

NASA-in rover Curiosity, koji od 2014. godine šeće predjelima Marsa i istražuje je li na Marsu ikada postojao život, doživio je prošlog tjedna iznenadan kvar, odnosno "štucanje" (eng. hiccup) i ušao u safe mode, javlja NASA.

Znanstvenici su ga 19. veljače povratili i rover sada funkcionira normalno, ali stručnjaci žele shvatiti što se točno dogodilo i poduzeti sve mjere predostrožnosti kako ovakav kvar ne bi ubuduće doveo do ozbiljnijih problema.

Rover na odmoru

Stoga su odlučili rover poslati na manji odmor, odnosno obustaviti njegove daljnje znanstvene aktivnosti dok ne shvate što je uzrokovalo štucanje.

"Ukratko, ograničit ćemo broj naredbi koje šaljemo roveru kako bismo unosili što manje promjena u njegovu memoriju", rekao je astrofizičar Steven Lee iz NASA-e, zamjenik voditelja projekta Curiosity.

"Ne želimo uništiti dokaze o tome što je moglo uzrokovati resetiranje sustava. Stoga će na neko kratko vrijeme znanstvene operacije rovera biti suspendirane", dodao je.

Glineni minerali ukazuju na postojanje vode

Naime, NASA je nedavno izgubila kontakt s roverom Opportunity, čija je misija trajala neočekivanih 14 godina i sada američka svemirska agencija ima samo dvije aktivne letjelice koje proučavaju Crveni planet. Tako da nije neočekivano da se NASA drži poslovice - opreza nikad dosta.

Rover Curiosity je jedna od tih letjelica, a druga je nepokretan lander InSight koji je na Mars sletio tek prije nekoliko mjeseci.

Curiosity istražuje regiju planine Sharp nazvanu Glen Torridon, na kojoj se čak i iz orbite mogu vidjeti naslage minerala gline. Glineni minerali nastaju u vodi pa su stoga posebno zanimljivi znanstvenom timu koji prati rover. S obzirom na to da je rover dizajniran za proučavanje drevnih okruženja koja su mogla podržati život, istraživačima su najinteresantnija područja koja su nekad bila bogata vodom jer voda ima ključnu ulogu u procesima potrebnima za nastanak života.

Pročitajte više