Nesuđeni vježbenici optužuju ministricu Škare-Ožbolt za nepotizam

MATKO JELIĆ i DUBRAVKA KEŽIĆ, dvoje kandidata za vježbenike u pravosudnim tijelima optužili su danas ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt za nepotizam pri izboru vježbenika u dubrovački Općinski sud i splitsko Državno odvjetništvo jer su, kako tvrde, izabrani kandidati s manje bodova od njih, među kojima i dvojica članova DC-a, stranke na čijem je čelu upravo ministrica.

Dvoje nesuđenih vježbenika prozvalo je ministricu na konferenciji za novinare koju im je u Zagrebu organizirao predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) u ostavci Vladimir Gredelje.

Matko Jelić kandidirao se za vježbenika na dubrovačkom Općinskom sudu i, kako tvrdi, zauzeo drugo mjesto po bodovima koje je dobio na temelju ocjena iz nekoliko predmeta, duljine studiranja, prosječne ocjene na studiju i nakon mišljenja predsjednika suda. No, umjesto njega, vježbenički posao dobio je član makarskog DC-a Dalibor Milan koji je imao najmanje bodova od 12 kandidata.

Jelić se na takvo rješenje žalio ministrici, no žalba mu je odbijena, uz isto obrazloženje koje je navedeno i u rješenju o izboru, a to je da su dvojica kandidata izabrana zbog rezultata na studiju, mišljenja predsjednika suda i iskazanog interesa za rad u pravosuđu. Jelić tvrdi da mu je sama ministrica nakon toga rekla da se javi na idući natječaj i da mu jamči da će biti primljen. Smatra da je riječ o "nečasnom postupku" kojim se mladima poručuje: "Ako želite ući u svijet pravosuđa, ulaznicu možete dobiti članstvom u DC-u."

Također tvrdi da mu je viša pravna savjetnica u Ministarstvu Nela Dajčić Njavro izjavila da je rješenje o izboru kandidata morala napisati po nalogu pomoćnice ministrice za organizacijsko-kadrovske poslove Barice Novosel. Po Jelićevim riječima ta je viša savjetnica premještena na drugo radno mjesto nakon što je priča o izboru vježbenika objavljena u medijima.

Zbog svega je Jelić pozvao i ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera da istraži njegov i slučaj Dubravke Kežić, bivše stipendistice Zaklade Zlatko Crnić koja s prosjekom ocjena 4,93 i gotovo najvećem broju bodova na natječaju nije izabrana za vježbenicu u splitsko Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u koje je izabrano troje kandidata, među kojima i Mario Bulum, član Kluba mladih splitskog DC-a.

Dubravka Kežić tvrdi da je nakon toga pisala prigovor koji joj je odbijen, te da joj je u Ministarstvu rečeno kako će "biti još natječaja".

Od ministrice Škare Ožbolt zatražila je da "otkloni nezakonitosti" i odgovori koji su to nepisani važni kriteriji na osnovu kojih su na natječaju izabrani kandidati s lošijim rezultatima na studiju.

"Ako sve ovo nije dovoljan razlog za smjenu ministrice, možda je vrijeme da odemo iz Hrvatske", poručio je premijeru Ivi Sanaderu vidno ogorčen Jelić.

Predsjednik UHS-a ocijenio je da je riječ o "klasičnom slučaju nepotizma" koji "ruši temelje građanskog društva" jer stručnost pretpostavlja stranačkoj pripadnosti. "Ministrica je bila dužna postupiti u interesu pravosuđa, a ne svoje političke stranke", kazao je Gredelj, zatraživši od Sanadera da preispita odluku ministrice.

Pročitajte više