NEUROKEMIKALIJA GABA MOŽE "POMLADITI" MOZA

Doze neurokemikalije nazvane GABA mogle bi "pomladiti" ostarjeli mozak, pokazalo je istraživanje na majmunima objavljeno u najnovijem broju stručnog časopisa "Science". L



Znanstvenici sa sveučilišta Utah objavili su da je GABA pomogla vidu i kognitivnom procesu ostarjelih Rhesus majmuna "utišavši" ometanje drugih neurona u njihovom mozgu.

GABA, naime, izdvaja zalutale nervne signale koji otežavaju razmišljanje i funkciju vida kod ostarjelih mozgova, rekao je Audie G. Leventhal, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Utah i glavni autor studije.

Leventhal je dodao da kod starih primata - ljudi i majmuna - dolazi do smanjenja nivoa GABA-e, kemikalije koja inhibira signale neurona u mozgu. Bez dovoljno kontrole, mozgu pažnju odvlače zalutali signali i ometaju ga, na sličan način na koji glasna glazba ne dopušta uhu da čuje šapat.

Bez dovoljno GABA-e, koja bi eliminirala okolnu "buku", odnosno pozadinske signale, "sve su više funkcije mozga kompromitirane", kazao je Leventhal.

On je s kolegama tijekom istraživanja mjerio električnu aktivnost neurona u specifičnim dijelovima mozga mladih i starih Rhesus majmuna dok su životinje izlagane uzorcima svjetlosti na kompjutorskom ekranu. Prethodno je istraživanje pokazalo da su kod mladih majmuna neki neuroni reagirali samo na horizontalne uzorke, dok su drugi reagirali samo na vertikalne ili dijagonalne uzorke. Međutim, kod starijih su majmuna neuroni reagirali gotovo nasumce, pokazujući da njihove moždane stanice imaju smanjenu mogućnost razlikovanja različitih oblika i kretnji.

Kad su sićušne količine GABA-e ubrizgane direktno u neurone, mozgovi starijih majmuna odgovorili su na podražaj na isti način kao i mozgovi mlađih majmuna. No, efekt je trajao samo toliko dugo koliko je održavan određen nivo GABA-e, a samo nekoliko minuta nakon što je kemikalija odstranjena mozgovi starijih majmuna vraćeni su u prvotno zbunjeno stanje. Dodatne količine GABA-e nisu imale nikakvog efekta na mlade majmune.

Testiranje je provedeno ne šest mladih majmuna, starih između sedam i devet godina, te sedam starih majmuna, starih između 21 i 32 godine. "Ova vrsta majmuna stari tri puta brže no ljudi," objašnjava Leventhal, "tako da bi 30-godišnji Rhesus majmun odgovarao ljudskoj dobi od oko 90 godina."

Neka sredstva za smirenje, poput Valiuma, Xanaxa i Libriuma, povećavaju nivoe GABA-e u mozgu ljudskih pacijenata. To pokazuje da ti lijekovi mogu pomoći funkcioniranju mozga starijih osoba, no ta ideja zahtijeva dodatno istraživanje.

(Hina) jšk bcav

Pročitajte više