Nevrijeme na Brijunima potopilo brod, u njemu je ostalo 1000 litara dizela

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

OLUJNO nevrijeme koje je sinoć zahvatilo Istru potopilo je putnički brod na Brijunima. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je danas priopćenje o materijalnoj šteti. Riječ je o putničkom brodu Brijunka koji je djelomično potopljen, teško oštećen i potonuo na vezu, na otoku Veli Brijun. 

"Očevidom na poziciji pomorske nesreće utvrđena je znatna materijalna šteta na putničkom brodu 'Brijunka', duljine 17 metara u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, koji je tijekom boravka na vezu pretrpio kritična oštećenja pramca i lijeve strane trupa, uslijed djelovanja jakog vjetra i valova te je zbog naplavljivanja djelomično potonuo cijelom dužinom do razine palube.

Djelomično potopljeni putnički brod privezan je uz lijevi bok iza motornog broda Supin, također u vlasništvu NP Brijuni, a na kojemu je u krmenome dijelu također utvrđeno manje oštećenje, nastalo od udara broda 'Brijunka'", navode u priopćenju iz ministarstva na čijem je čelu Oleg Butković.

U spremnicima ostalo 1000 litara dizela

"U spremnicima pogonskog goriva putničkog broda 'Brijunka' preostalo je oko 1000 litara plavog diesela, stoga je brod preventivno opasan plutajućim, samo-upijajućim branama. Nakon toga u dogovoru sa zapovjedništvom Javne vatrogasne postrojbe Pula, postavljena je i plivajuća zaštitna brana, dok će se na lokaciji nalaziti skimer, kao i ostala oprema za sprečavanje onečišćenja. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a plutajući dijelovi broda i brodske opreme izvađeni su na obalu.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Pula za putnički brod 'Brijunka' izrečena je zabrana plovidbe, a vlasniku je izdan nalog za vađenje broda", zaključuje se u priopćenju.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više