NEVRIJEME U HRVATSKOJ

Nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Uz grmljavinu i puno kiše, moguće tuča i pijavice

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

CIJELA Hrvatska danas će biti pod udarom nevremena, a prema najavama najgore će biti na Jadranu, za koji je na snazi narančasti alarm.

Ostali dio Hrvatske je pod žutim upozorenjem Meteoalarma.

> Ako imate vlastite slike ili snimke nevremena, šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice, navedite mjesto i vrijeme snimanja te ime autora

"Praznički četvrtak bit će vrlo nestabilan. Iako kišu mnogi priželjkuju, ponegdje bi mogla donijeti probleme jer će biti i izraženijih pljuskova, lokalno moguće i nevremena, na moru i pijavica. Stoga pratite upozorenja i prilagodite aktivnosti vremenskim uvjetima", poručuje preko HRT-a dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Pljuskovi i pijavice

"Lokalna nevremena su još vjerojatnija na sjevernome Jadranu, mjestimice na moru i uz pijavice. Pljuskova i grmljavine, lokalno i izraženijih, bit će i u oblačnoj gorskoj Hrvatskoj. Umjereno jako jugo i jugozapadnjak već će ujutro okretati na sjeverozapadnjak i postupno slabjeti. Bit će osjetno svježije, u gorju između 20 i 23 °C, a na moru do 27 °C. Dugo očekivane kiše bit će i u Dalmaciji, no većinom u obliku izraženih pljuskova, zbog čega bi moglo biti bujičnih i urbanih poplava, posebice na opožarenim područjima. Umjereno do jako jugo okretat će na sjeverozapadnjak te prema večeri slabjeti. No prije toga more će mjestimice biti i valovito", prognozirala je Mikuš Jurković.

Kiša već pada diljem zemlje - u Zagrebu, Kninu, Zadru

Kiša već pada diljem zemlje.

 

U Zagrebu grmi, puše vjetar i pada kiša. U Kninu je također kiša.

Kako javlja Meteoadriatic, nevrijeme je prošlo preko zadarskog područja pred zoru, nešto iza 5 sati ujutro. U Zadru i okolici ono je donijelo tek umjereno izraženu grmljavinu, par litara kiše po četvornom metru i ne pretjerano jak vjetar. Temperatura zraka je ponešto pala.

Najviše kiše trebalo bi pasti u Kninu

Za kninsku regiju DHMZ najavljuje obilne kiše (do 70 mm) te grmljavinsko nevrijeme s kratkotrajno olujnim udarima vjetra. Vjerojatnost grmljavinskog nevremena veća je od 80%, navodi DHMZ.

Za splitsku i zadarsku regiju najavljuje se jako jugo s olujnim udarima te izraženi pljuskovi s grmljavinom. No u splitskoj regiji ipak ne bi trebalo pasti toliko kiše kao u kninskoj.

Što kaže DHMZ?

Promjenljivo i vrlo nestabilno, povremeno uz kišu i pljuskove s grmljavinom očekuje se danas. Lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom oborinom i pojačanim vjetrom.

Tijekom poslijepodneva postupno smirivanje uz smanjenje naoblake. U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren jugozapadnjak, sredinom dana prolazno sjeverozapadnjak s jakim udarima.

Na sjevernom Jadranu vjetar umjeren i na udare jak sjeverozapadni, od sredine dana jugozapadni, dok će u Dalmaciji jugo postupno okretati na sjeverozapadni i zapadni.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 24 do 29 °C, na jugu moguće malo viša.

Prognoza DHMZ-a po regijama

Istočna Hrvatska

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će biti kiše, a mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina, prolazno praćeni pojačanim vjetrom. U noći smirivanje i smanjenje naoblake. Slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka između 17 i 21, najviša od 25 do 28 °C.

Središnja Hrvatska

Prijepodne pretežno oblačno uz povremenu kišu i grmljavinu. Lokalno kiša može biti obilnija, a vjetar prolazno pojačan. Popodne te osobito prema večeri smirivanje i djelomično razvedravanje. Vjetar slab i umjeren, većinom južni i jugozapadni, navečer u okretanju na sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 18, a najviša dnevna oko 25 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno oblačno s kišom, lokalno i izraženijim pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u Gorskom kotaru. Prema večeri smirivanje uz smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 16, a najviša između 22 i 24 °C.

Istra

Promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, moguće su lokalne nevere te mjestimice obilne oborine, a krajem dana slabljenje oborina. Puhat će umjereno do pojačano jugo i jugozapadni vjetar koji će u noći okretati na istočni vjetar i buru. More će biti malo do umjereno valovito, u prvom dijelu dana ponegdje valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 17 do 21 °C, a najviša dnevna od 24 do 27 °C.

Sjeverni Jadran

Promjenljivo oblačno, povremeno uz kišu koja će lokalno biti izraženija i praćena grmljavinom. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Popodne smirivanje i razvedravanje. Umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar navečer u okretanju na sjeverozapadnjak te slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na otocima i do 24, a najviša dnevna između 24 i 27 °C.

Dalmacija

Promjenljivo, povremeno uz kišu, lokalno obilniju, a nije isključena ni pojava grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom. U drugom dijelu dana postupno smirivanje uz sve dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar koji će okretati na sjeverozapadnjak te navečer slabjeti. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 u unutrašnjosti do 26 na obali i otocima, a najviša dnevna između 26 i 29 °C.

Sutra sunčano

 

U većem dijelu zemlje sutra se očekuje barem djelomice sunčano. Povremeno više oblaka, gdjegod i malo kiše bit će ponajprije na sjevernom Jadranu, a od sredine dana pokoji pljusak moguć je i u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar uglavnom slab, u Dalmaciji i umjeren sjeverozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 17, na moru od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 25 i 29 °C.

Vikend će biti sunčaniji i osjetno topliji. U unutrašnjosti će u subotu zapuhati umjeren južni i jugozapadni vjetar. Na moru će umjeren sjeverozapadnjak okrenuti na jugo i u nedjelju jačati.

Pročitajte više