New York Times nakon slučaja plagijata uvodi promjene

UREDNIŠTVO New York Timesa uvest će nova urednička mjesta, preispitati odnos prema anonimnim izvorima i praksu potpisivanja članaka kako bi se ubuduće izbjegli skandali plagijata, koji su nedavno zabilježeni u tom listu.

Nakon 11-tjedne interne istrage u srijedu je objavljeno izviješće o slučaju Jaysona Blaira, reportera koji je izmislio desetak priča. U izviješću se navodi da su urednici u NYT-u nedovoljno međusobno komunicirali, da su spriječavali otpuštanje loših reportera, ali da su zauzvrat znali grubo postupati s osobljem.

Kako bi se uklonili nedostaci, na koje je ukazano u izviješću, NYT planira uvesti tri nova urednička mjesta, među inim i "ombdusmana" ili "javnog urednika", koji će biti zadužen za nadzor zapošljavanja i profesionalnog napredovanja. Njegov će posao biti i da razmatra pritužbe čitatelja i prenese ih resornim urednicima.

U izviješću se opisuje Blairov uspon do uglednog reportera, unatoč nizu disciplinskih prekršaja, ispravaka i upozorenja. Njegov se uspon pripisuje tvz. "star-sistemu", koji promovira favorite.

Neki urednici NYT-a smatraju da je do slučaja Blair došlo, među inim, i zato što je on crnac. U izviješću se zaključuje da je

predanost urednika promicanju različitosti jedan od čimbenika koji su doveli do tog slučaja, ali i da to ne bi trebalo zaustaviti list u promicanju različitosti.

U izviješću se spominje i NYT-ova reputacija sredine u kojoj se teško radi.

"Moramo s ljudima postupati s više poštovanja". "Grubost, besmisleni govor i ponižavanje mora se smatrati neprihvatljivim", kaže se u izviješću i ističe da je "civilizirani diskurs" ključan za izbjegavanje budućih pogrešaka, kao i omogućavanje osoblju da razgovora oko nedoumica koje imaju oko uređivačke politike.

Pročitajte više