New York: Završen treći krug pregovora o Cipru

TREĆI krug pregovora o ponovnom ujedinjenju Cipra koji se održava u New Yorku, a počeo je u četvrtak popodne, završio je u petak nakon desetosatnih pregovora.

Čelnik ciparskih Turaka Rauf Denktash novinarima je rekao kako će izaslanstva nastaviti s pregovorima u petak te da će se od njih tražiti da potpišu deklaraciju koju je pripremio glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Denktash nije objavio pojedinosti. Čelnik ciparskih Grka Tassos Papadopulos novinarima nije želio ništa kazati.

U četvrtak popodne u New Yorku su, u sklopu trećeg kruga pregovora, s Denktashom i Papadopulosom razgovarali predstavnici Grčke i Turske, zemalja uz čiju suradnju Velika Britanija pokušava postići sporazum. Denktash i Papadopulos nastoje izgladiti međusobne razlike kako bi došli do zajedničkog sporazuma.

Pregovore je sazvao Annan, a cilj im je ponovno ujedinjenje Cipra do 1. svibnja, datuma kada bi ta zemlja trebala biti primljena u EU. Annanovim je planom predviđeno osnivanje saveza po uzoru na Švicarsku. Cipar je podijeljen 1974. kada su turske trupe okupirale sjeverni dio otoka odgovarajući na udar u Nikoziji kojim je upravljala vojna hunta, tada na vlasti u Grčkoj.

Tri desetljeća međunarodnih diplomatskih napora da se mediteranski otok ponovno ujedini nisu dala rezultate. No, novi poticaj jednoj i drugoj strani dao je rok što ga je odredio UN (1. svibnja) kada će EU primiti u članstvo međunarodno priznati grčki dio Cipra. Ukoliko se do tada ne postigne sporazum, turski dio Cipra ostat će izvan EU-a, što nije u interesu Turskoj, jedinoj zemlji koja ga je priznala, budući da su na taj način ugroženi njezini izgledi za ulazak u EU.

Pročitajte više