Newsweek: Haški sud mogao bi preispitati optužnicu protiv Gotovine

HAŠKI sud mogao bi preispitati optužnicu protiv generala Ante Gotovine, dvije godine nakon što je optužen za zločine protiv čovječnosti, piše u najnovijem broju tjednika "Newsweek".

Sudski dužnosnici smatraju da su optužbe za ubojstvo najmanje 150 Srba i progon njih 150.000 tisuća bile utemeljene na indicijama, objavio je ugledni američki tjednik na svojim web-stranicama.

"Dokazi utemeljeni na indicijama vrijede ako nema nekih drugih utemeljenih hipoteza", rekao je dužnosnik haškog Tužiteljstva novinaru "Newsweeka" Royu Gutmanu.

No, dodao je da bi dokumenti, objavljeni prošloga petka, mogli sadržavati dokaze da Gotovina nije odgovoran za te događaje.

Gotovina se nakon dvogodišnjeg skrivanja javno oglasio prošloga tjedna ponudivši predaju ako Haški sud povuče optužnicu.

"Ako i nakon moga saslušanja ostanu pri optužnici, dobrovoljno ću otići u Haag. Doista nemam što skrivati", prenosi "Newsweek" dio intervjua Gotovine hrvatskom tjedniku "Nacional".

Ako Gotovina bude oslobođen, Haški sud morat će se suočiti s činjenicom da je optužnica protiv njega bila utemeljena na neistinama.

Tako, primjerice, jedna od glavnih od osam točaka optužnice, ona za progon Srba iz tzv Krajine, gubi smisao s obzirom na medijske napise kako su egzodus Srba naredili srpski čelnici, iznosi Gutman.

Florance Hartman, sadašnja glasnogovornica Tužiteljstva, a u to vrijeme dopisnica francuskog lista "Le Mond" rekla je: "Naš je jedini cilj utvrditi istinu", prenosi "Newsweek".



(Hina) bcav sd

Pročitajte više