Newsweek nazvao Chiraca europskim "dinosaurom"

AMERIČKI tjednik Newsweek nazvao je u svom posljednjem broju francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca "dinosaurom Europe" i napao "trenutačnu nemoć" Francuske.

Tjednik, koji je i prije kritizirao Francusku i njezine čelnike kaže za francuskog državnog poglavara kojemu su 72 godine da je ostario i preporuča mu da se povuče.

Časopis navodi riječi bivšeg europskog zastupnika, socijalista Oliviera Duhamela koji je za Chiraca rekao da je "bahat", kao i pisca Chiracove biografije Gillesa Delafona koji ga naziva "posljednjim dinosaurom V. Republike".

Newsweek se usto ruga predsjednikovoj ljubavi za sumo, japanski borilački šport. "Ustvari, Jacques Chirac je najveći dio karijere proveo u borbi sa skupinama lakšim od sebe i od Francuske", ističe tjednik.

"Starom sumo borcu trebalo je nešto da skrene pozornost s njegovih neuspjeha. Pronašao je Georgea W. Busha i Irak", piše Newsweek osvrćući se na protimbu francuskog predsjednika posljednjem ratu u Iraku.

"Danas je vrlo malo stvari u Francuskoj, osim povijesti, koje se mogu smatrati izuzetnim. Ono što zapravo začuđuje, s obzirom na slavnu prošlost, trenutna je nemoć te zemlje", dodaje Newsweek.

Napis o Jacquesu Chiracu s fotografijom, na kojoj je predsjednik sa zabrinutim i umornim izrazom lica, objavljen je na naslovnici u europskom izdanju časopisa koji se našao u središtu polemike zbog prijepornog napisa o oskvrnuću Kurana u Guantanamu.


Pročitajte više