Nezapamćena nesreća na A3, vatra i eksplozije. Svjedok: Plamen je bio visok 30 metara

Foto; Hrvatska vatrogasna zajednica

TEŠKA prometna nesreća u kojoj su poginule dvije osobe dogodila se oko 16 sati na autocesti A3, 3 kilometra nakon odmorišta Ježevo u smjeru istoka, a iza sebe je ostavila nevjerojatne scene.

Prizori kamiona koje guta vatra stravične su slike nesreće u kojoj su sudjelovala čak tri kamiona i dva automobila. 

POGLEDAJTE VIDEO

Policija je tek oko 20 sati počela očevid. Cesta je bila blokirana satima, a tek nešto iza 19 sati pomalo je pušten promet po sjevernom kolniku dok je južni ostao potpuno zatvoren, pun policijskih i vatrogasnih vozila.

>> Index na mjestu nesreće. Tijek događaja pročitajte ovdje

Kada smo nešto prije 21 sat na mjesto nesreće stigli za sat i pol vožnje umjesto uobičajenih 20-ak minuta, iz prve smo ruke mogli vidjeti kakav se prometni kolaps stvorio na obilaznim cestama, a dočekao nas je prizor kakvog se ne sjećamo da smo vidjeli na hrvatskim autocestama. 

Rasuti po autocesti stajali su skršeni automobili i izgorjeli kamioni. 

Dva kamiona potpuno su izgorjela. Od njih su ostali samo kosturi. U onom bližem autocesti vidjeli su se samo ostaci bačava. 

Iz njega se, četiri sata od izbijanja nesreće, još dimilo. Vatrogasci koji su imali pune ruke posla s buktinjom i nakon 21 sat i dalje su pazili na zgarište. Policajci su tada već sa svjetiljkama i fotoaparatima češljali dvjestotinjak metara dug komad autoceste na kojem su ostali ostaci ostataka kamiona i skršeni automobil te su pokušavali rekonstruirati kako je došlo do nesreće. Cijela je strana autoceste na kojoj se dogodila nesreća bila puna vatrogasnih i policijskih vozila.

>> Pogledajte fotografije s mjesta teške prometne nesreće na autocesti A3

Djelatnici obližnje benzinske stanice prepričavaju nam nevjerojatne scene nesreće.

"Bila su tri kamiona, dva-tri auta, potpuni kaos. Kamioni su se odmah zapalili, a plamen je bio visok 30 metara! Samo plamen, dim je iznad toga išao još tko zna koliko visoko. Mi smo to odavde gledali, izgledalo je nevjerojatno", priča nam zaposlenik benzinske. 

Dok je plamen buktio čulo se i oko pet detonacija. Bile su to eksplozije bačvi, a zrakom su letjeli plastika i aluminij. 

Koliko su prizori bili stravični za RTL je opisao jedan svjedok.

''To je bilo užasno. To je pucalo. Letjeli su plastika i aluminij. To je bilo katastrofa. Mi smo došli do naplatnih kućica i to je bio dim. Dok smo došli do dolje, nikoga nije bilo. Vatrogasci su kasnili oko sat i pol vremena'', opisao je vozač koji je više od četiri sata čekao u gužvi. Dodao je kako je frustriran jer ima dvoje djece u automobilu, a sada ne može nikuda. 

''Vratili su me tu i rekli da će otvoriti ogradu. Vratili su me u 17:30, a još se nisam pomaknuo. Lud sam'', rekao je. 

Poginula dva vozača kamiona

Kako je policija objavila večeras, dva kamiona koja su sudjelovala u nesreći su turskih, a treći crnogorskih nacionalnih oznaka, a od dva osobna vozila jedno je bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka, a drugo bjelovarskih registarskih oznaka. 

Požar je ugasio 21 vatrogasac s 9 vatrogasnih vozila.

"Bačve koje su eksplodirale predstavljale su veliku opasnost pri spašavanju i gašenju. Požar je ugašen u 18 sati, a vatrogasci su još na terenu i sudjeluju u sanaciji", kazao je zapovjednik JVP-a Ivanić-Grad Dario Kezerić.

U suradnji s nadležnim službama od 18:57 otvoren je sjeverni kolnik A3, između čvora Rugvica i Ivanić-Grad, za dvosmjerni promet jednim kolničkim trakom. 

Dvojica vozača kamiona smrtno su stradala, no svi su ostali sudionici nesreće nasreću neozlijeđeni i vjerojatno će i oni, uz ono što policija utvrdi detaljnim pregledom mjesta nesreće koji će vjerojatno potrajati u noć, moći pomoći rasvjetljavanju. Pomoći bi trebali i digitalni tahografi, koji su svojevrsne crne kutije kamiona. 

Pročitajte više