NEZAVISNI DRAGOVOLJCI hRVATSKi OSUDILI IZJAVE BORACA NOR-A

Nezavisni dragovoljci hrvatski izrazili su danas razočaranje izjavama predsjednika Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivana Fumića o Domovinskom ratu u prigodi nedavne proslave obljetnice pripojenja Istre Hrvatskoj, ustvrdivši da ne stoji ni izjava premijera Račana da je netko oduzeo stečena prava borcima NORa. L

Fumićeva izjava da su oni stvarali ovu državu, a da ju je Domovinski rat obranio potpuno nam je neprihvatljiva, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar. Ustvrdila je kako borcima NOR-a "nisu ukinuta stečena, nego financijska prava, jer su im invalidnine bile strahovito visoke". "Ne stoji izjava premijera Ivice Račana da je netko oduzeo stečena prava sudionicama NOR-a-a i jednako kako Račan objašnjava da je hrvatskim braniteljima i invalidima smanjio novčana primanja zbog stanja u državi, tako je i s borcima NOR-a", rekla je Hruškar.

Fumića je podsjetila da je dolaskom trećesiječanjske vlasti branitelj-HRVI oko 60 posto novčano zakinut. "Sva prava koja su borci NOR-a 50 ili 60 godina zajedno uživali s Fumićem bila su deseterostruko veća od prava hrvatskih branitelja", dodala je. Iznijela je podatke HZMO-a da se za sudionike NOR-a isplaćuje 72.878 mirovina i, ako su one u prosjeku 1876 kuna, pa puta 50 ili 60 godina, lako je vidjeti o kolikoj je svoti riječ. A kad se 30.000 hrvatskih branitelja pomnoži s 5000 kuna (koliko se tvrdi da im je mirovina), može se vidjeti kolika je i ta svota. Rekla je i kako je ministar Ivica Pančić najavio da će se na 5100 branitelja umirovljenih po starom zakonu primijeniti novi zakon, pa će svi koji nisu HRVI umjesto oko 3000 dobivati oko 700 ili 800 kuna.

Fumić se trudi da Domovinski rat proglasi nečim usputnim i optužuje dragovoljce da su desno, fašistički orijentirani, no oni su antifašisti, rekla je, dodavši da će prva Fumiću pružiti ruku kad on na takvu skupu kaže što se dogodilo na Bleiburgu i Jazovki, odnosno prizna da je totalitarizam bio i na njegovoj strani.

Hruškar je rekla i kako je ta obljetnica, iako važna zbog pripojenja Istre Hrvatskoj, ipak medijski bila previše popraćena, a važni događaji branitelja ne dobiju ni medijsku ni političku pozornost.

(Hina) bma mć

Pročitajte više