Nezavisni hrvatski seljaci: Josipović je ostao bez savjetnika zbog političkog procesa

POTPREDSJEDNIK Udruge Nezavisni hrvatski seljaci Zvonko Pipić objasnio je za Index zbog čega predsjednik te udruge Mate Mlinarić nije postao predsjednički savjetnik za poljoprivredu Ive Josipovića, jer se doznalo kako protiv njega postoji pravomoćna presuda.

Mato Mlinarić, iako je za danas najavio konferenciju za novinare, nije u javnosti objasnio kakve se to presude vežu uz njegovo ime. Mlinarić nam je u razgovoru samo kratko rekao da danas još ništa neće komentirati već da će javnosti objasniti tužbe kada sakupi svu dokumentaciju o presudi protiv njega. Pipić nam je rekao kako je Mlinarić šokiran sa cijelom situacijom koja je nastala.

Dobio dvije kontradiktorne tužbe

"Mlinarić je 2008. godine istovremeno dobio dvije tužbe zbog istog slučaja. U pitanju je bila proizvodnja suncokreta", kazao je Pipić za Index  te objasnio da su te dvije tužbe bile potpuno kontradiktorne iz čega se može protumačiti da se tu radilo o političkom procesu protiv "borbenog" vođe Nezavisnih hrvatskih seljaka.

"U prvoj tužbi je stajalo da Mato Mlinarić nije ostvario referentan prinos po hektaru te da zbog toga ne može ostvariti pravo na poticaj. Sumnjiči ga se da je, nakon toga, skupio neke papire i na temelju toga dobio poticaj", tvrdi Pipić i dodaje kako je Mlinarić u isto vrijeme dobio i drugu tužbu u kojoj se tvrdi da je imao dovoljan referentan prinos. "U isto vrijeme ide i druga tužba gdje dokazuju da je imao referentni prinos i da je puno više ostvario po hektaru te da je taj dio koji je predao u redu, ali da je višak prodao na crno te je time oštetio državu", rekao je Pipić te dodao kako druga tužba pobija prvu te se iz toga može zaključiti kako je cijeli slučaj politički namješten.

Napadi zbog izlaska iz Hrvatskog seljačkog saveza

Potpredsjednik Hrvatskih nezavisnih seljaka pojašnjava da cijela priča leži u tome što je Mato Mlinarić nekada bio u Hrvatskom seljačkom savezu te je iz njega izašao što se mnogima nije svidjelo. Doznajemo kako se takva politika Nezavisnih hrvatskih seljaka, koji su često blokirali ceste zbog toga što seljaci nisu dobivali zemlju, nije svidjela lokalnim političarima na čelu sa HDZ-om i HSS-om.

Udruzi je sada žao što su zbog te priče kompromitirali novog predsjednika Ivu Josipovića, koji očito nije provjeravao koga postavlja za svoj savjetnički tim. "Gospodinu Josipoviću smo dali podršku kada je kod nas bio zbog toga što se u predizbornom programu zalagao za pravdu i pravednost. Ovim putem mu se ispričavamo, ako smo mu nanijeli štetu", kazao je Pipić te dodao kako će Mlinarić sakupiti sve papire i dokazati da je čist.

Na suđenju svjedok tvrdio da je lažirao svoj potpis

Doznajemo kako je Mlinarić osuđen zbog iskaza svjedoka koji je tvrdio da je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka lažirao dokumente o količini suncokreta. Zanimljivo je kako je baš taj čovjek, koji je rekao da je količina lažirana, potpisao dokumente kojima je Mlinarić dokazao koliko je imao suncokreta. Mlinarić je, na kraju osuđen, na temelju iskaza toga svjedoka koji je na sudu tvrdio da je lažirao svoj potpis.

Mlinarić je na tom suđenju imao pet svjedoka koji su tvrdili da je on u pravu te da je mijenjao suncokret za kukuruz, no sud u Garešnici nije uvažio izjave svjedoka. U istom trenutku je podignuta, kod iste sutkinje u Garešnici, tužba i zbog prevelikih prinosa, koja je nakon što je osuđen da nije imao dovoljno referentnih prinosa, odbačena. Nezavisni hrvatski seljaci tvrde kako će Mlinarić skupiti sve dokumente i napraviti kronologiju događaja oko priče sa tim sudom i zatražit će zaštitu javnosti, a možda i obnovu postupka, ali pred sudom koji nije pristran. Iz krugova bliskih Nezavisnim hrvatskim seljacima doznajemo kako smatraju da su na taj sud utjecala lokalna politika.

Mlinarić radikalan u metodama

Hrvatski nezavisni seljaci ističu i kako je Mato Mlinarić pošten čovjek, koji se 1991. godine priključio obrani Hrvatske te je bio na svim bojištima i hrvatski je vojni invalid, koji ne prima mirovinu već sve što zaradi, zaradi od poljoprivrede. Oni koji ga poznaju kažu kako je vrlo radikalan u svojim metodama te je sklon blokiranju prometnica i smatraju kako bi bio dobar predstavnik sela na Pantovčaku.

Pročitajte više