Nezavisni hrvatski seljaci podupiru izmjene zakona o zemljištu

UDRUGA Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) podupire izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje je iniciralo ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, jer je riječ o potezu koji je u skladu sa zahtjevima Udruge, izvijestilo je danas u Osijeku čelništvo NHS-a.

Predsjednik Kluba osnivača NHS-a Vladimir Novotny rekao je na konferenciji za novinare kako je postojeći zakon, kojeg je usvojila bivša koalicijska Vlada, štetio seljačkim obiteljskim gospodarstvima koja, zbog nesređenih katastarskih podataka te neograničavanja cijena koje se mogu ponuditi za zemljište, na natječajima nisu mogla ravnopravno konkurirati za zemlju.

Predsjednik udruge Mato Mlinarić kazao je kako se udruga više ne može složiti da se daju poticaji za kukuruz koji je, kako kaže, "stočna hrana". Dodao je da je realna cijene pšenice 0,76 ili 0,77 lipa za kilogram, a da država godišnje za pšenicu izdvaja oko 180 milijuna kuna, kako bi čuvala socijalni mir, umjesto da taj novac usmjeri u stočarsku proizvodnju.

Komentirajući nepristupanje NHS-a nedavno osnovanoj krovnoj organizaciji seljačkih udruga, kojoj je na čelu predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo, Novotny je kazao kako je ta organizacija osnovana "bez posloženih pravila igre", odnosno "da je jedino pravilo bilo da Laslo mora biti predsjednik".

Želimo potaknuti osnivanje seljačke komore, u kojoj će se udruge legitimirati svojim članstvom, jer jedino to držimo vjerodostojnim", rekao je Novotny.

Pročitajte više