Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a o razlozima nepodržavanja prosvjeda policajaca

Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva (NSD MUP) unutarnjih poslova oglasio se danas priopćenjem za javnost kojim pojašnjava da svoje članstvo nije pozvao na nedavnu 15minutnu obustavu rada jer smatra da je obustava rada bila protuzakoniti štrajk, iz kojeg mogu proisteći negativne posljedice za članstvo i sam sindikat.

Drže da su na to morali upozoriti svoje članstvo i distancirati se od štrajka, za koji po njihovoj ocjeni nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti. Naglašavaju da, unatoč tome, ne odustaju od svojih ciljeva - općeg boljitka svih zaposlenih u MUP-u.

Obustavu rada je 14. veljače organizirao Sindikat policije Hrvatske (SPH) u povodu ubojstva policajca Željka Murka. Predsjednika SPH-a Dubravko Jagić je postupak Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a komentirao rekavši kako tom sindikatu ´očito nije u interesu sigurnost njihovih članova i policije uopće, niti napredak u službi´.

Reagirajući na taj komentar, Nezavisni sindikat MUP-a u svom današnjem priopćenju podsjeća da je nakon tragične smrti svoga člana policajca Murka, na konferenciji za novinare upozorio na manjkavosti zakonodavstva, na problem neopremljenosti policajca, njihov loš materijalni i društveni status, te da je zbog svega toga pozvao ministra unutarnjih poslova da odstupi.

Napominju također da je večer nakon ubojstva Murka njegovoj supruzi izaslanstvo NSD MUP-a uručilo prvu novčanu pomoć.

´Od osnutka Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a konstantno upozoravamo na tešku situaciju koja je u više navrata kulminirala kroz nemile događaje kojih smo svjedoci i ovih dana´, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik NSD MUP-a Zdravko Lončar.

´Smatramo kako na tragičnoj sudbini svojih kolega ili preko leđa živih Sindikat ni pojedinci ne mogu graditi vlastitu promidžbu´, ističe NSD MUP-a i podsjeća da je predsjednik SPH Jagić, ne poštujući međusindikalni dogovor, potpisao ankes Kolektivnog ugovora.

Pročitajte više