Ni ovog tjedna ništa od pravog ljeta, kiša će padati širom Hrvatske

Foto: Igor Soban/PIXSELL

ČINI se kako ni ovog tjedna neće biti pravog ljeta, širom zemlje očekuju se pljuskovi, a past će i temperature. Tako će danas u Hrvatskoj biti pretežno sunčano vrijeme, osim u Slavoniji i Baranji gdje će biti oblačnije s kišom.

Od sredine dana uz jači razvoj oblaka očekuje se kratkotrajna kiša ili pljusak koji su mogući na krajnjem jugu Hrvatske, a vrlo rijetko u ostalim predjelima.

Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu umjerena, prijepodne na udare i jaka bura te sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 25 i 30 °C, javlja DHMZ.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje u pojedinim regijama zemlje:

Istočna Hrvatska

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Lokalno pljuskovi i grmljavina, uglavnom popodne. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 18, a najviša dnevna od 24 do 26 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano povremeno uz umjerenu naoblaku. Popodne mogući lokalni pljuskovi. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 18, a najviša dnevna od 26 do 28 °C.

Gorski kotar i Lika

Djelomice sunčano. Mjestimice u Gorskome kotaru mogući popodne pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 19 do 22, a najviša dnevna od 27 do 30 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a tijekom poslijepodneva ponegdje povećanje naoblake uz mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak i grmljavina. Puhat će slaba do umjerena, mjestimice pojačana bura i sjeverozapadnjak. More će biti malo, poslijepodne ponegdje umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 25 do 28 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano uz umjerenu buru i sjeverozapadnjak. Mala mogućnost za lokalni pljusak na širem riječkom području. Najniža jutarnja temperatura zraka od 19 do 22, a najviša dnevna od 27 do 30 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, a na dubrovačkom području moguć lokalni pljusak. Većinom umjeren bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 20 do 23, a najviša dnevna od 28 do 31 °C.

Meteoalarm na snazi za dijelove zemlje

Danas je na snazi i žuti meteoalarm i to za područje Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala, sjeverne, srednje i južne Dalmacije. Žuta upozorenja izdana su jer je mjestimice moguća jaka bura i tramontana. Očekuju se najjači udari vjetra od 65 do 85 km/h.

Vrijeme sutra

Sutra će u Hrvatskoj prevladavati djelomice, a na obali i pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana u unutrašnjosti, uz jači razvoj oblaka lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, a u Slavoniji i Baranji mjestimične kiše može biti i prijepodne. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, a zatim većinom jugozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na Jadranu od 19 do 23, a najviša dnevna većinom od 26 do 31 °C.

Srijeda i četvrtak

U srijedu i četvrtak na kopnu bit će promjenljivo oblačno mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, koji su ponegdje u srijedu mogući i na sjevernom Jadranu. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U Dalmaciji će već u utorak puhati bura i sjeverozapadnjak koji će na sjevernom dijelu okrenuti na jugo, a u srijedu će se proširiti na čitavu obalu i malo pojačati.

Na Jadranu temperatura zraka bez znatnije promjene, a na kopnu od srijede malo manje toplo, javlja DHMZ.

Pročitajte više