Nigerijac pokušao raznijeti avion u SAD-u, bomba zakazala



JEDAN je Nigerijac s mogućim terorističkim vezama unio eksplozivnu napravu u Airbus kompanije Atlantic Northwest Airlines, koji je prevozio 278 putnika iz Lagosa preko Amsterdama u Detroit. Muškarac je pokušao detonirati bombu dok se avion spuštao u Detroit, ali nije uspio.

Naprava, više zapaljive nego eksplozivne naravi, nije detonirala do kraja. Putnicu su opisali kako su čuli seriju malih pucnjeva, kao kad eksplodiraju petarde. Ne zna se kako je 23-godišnji Abdul Farouk Abdulmutallab uspio unijeti napravu u avion i je li ona bila dovoljno snažna da ga sruši, ali sigurnosni djelatnici suglasni su oko toga da se radilo o pokušaju terorističkog napada.

Inventivna metoda

Abdulmutallab je tijekom ispitivanja rekao da je na nogu zalijepio eksplozivni prah, koji je kasnije pomiješao s kemikalijama koje je nosio u plastičnoj šprici.

Iz protuterorističkih službi kažu kako je Nigerijac u bazi podataka ekstremista, ali se još uvijek ne zna s kojom je grupom povezan. Iako je sam Abdulmutallab rekao da je naredbe dobio od Al Qaide, iz protuterorističkih službi smatraju da je moguće da je djelovao sam.

Incident se odvio na Božić, malo prije podneva po lokalnom vremenu. Putnici u avionu opisali su kako se prvo moglo čuti eksploziju koja je zvučala kao petarda, nakon čega se moglo vidjeti dim i vatru. Nastala je panika, a ubrzo su se putnici i posada aviona zatrčali prema Abdulmutallabu i svladali ga. Nigerijac je zadobio teške opekline po tijelu, ali trebao bi preživjeti.

Šok

Diljem SAD-a vijest je prouzročila paniku, jer su se svi sjetili kobnih napada na Svjetski trgovački centar 2001. godine. Unatoč snažnim mjerama sigurnosti u zračnom prijevozu, ponovno je usamljeni napadač uspio prouzročiti potencijalno veliku štetu. Najavljuje se još veće postroženje sigurnosnih mjera.

Predsjednik Barack Obama, koji je Božić s obitelji i prijateljima provodio na Havajima, cijelo je vrijeme bio obavještavan.

Osim Al Qaidinih napada na WTC, svi su se prisjetili incidenta iz prosinca 2001., kad je Richard Reid pokušao raznijeti avion na letu iz Pariza u Miami, eksplozivom u svojim cipelama. Zbog njega putnici prije ulaska u avione moraju skinuti cipele kad prolaze sigurnosne točke.

Pročitajte više