KORONAVIRUS

Nije šala: Opara usred pandemije htio zaposliti turističke informatore na Marjanu

Foto: Index/FaH/Pixsell/Ivo Cagalj/Grad Split

U SLUŽBENOM glasniku Grada Splita objavljenom 10. travnja ove godine nalazi se i "Zaključak o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Park šuma Marjan za popunjavanje radnih mjesta Stručni voditelj, Stručni suradnik informator i Turistički informator". Velika slova nisu naša, nego citat.

Iz kratkog objašnjenja doznajemo da Park šumi trebaju po jedan stručni voditelj i suradnik te čak dva turistička informatora. Premda je zaključak objavljen spomenutog 10. travnja, splitski gradonačelnik iz redova HDZ-a Andro Krstulović Opara potpisao ga je 16. ožujka.

Odluka potpisana dvadesetak dana nakon prvog slučaja covida-19 u Hrvatskoj

Bilo je to dvadesetak dana nakon što je zabilježen prvi slučaj covida-19 u Republici Hrvatskoj. Baš tog 16. ožujka, kada se Andro Krstulović Opara suglasio sa zapošljavanjem dvoje turističkih informatora u Park šumi Marjan, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je informaciju da je "u Republici Hrvatskoj dosad potvrđeno ukupno 56 oboljelih osoba od novog koronavirusa", otvarane su posebne ambulante za covid-19 pri domovima zdravlja, državni su inspektori pisali kazne osobama koje napuštaju izolaciju, tvrtke i obrazovne institucije prelazile su na novi način rada, u ne tako dalekoj Italiji zabilježeno je 1811 umrlih...

A Andro Krstulović Opara potpisao je zaključak o zapošljavanju u Park šumi Marjan. Uz ostalo, ponavljamo, i dvoje turističkih informatora. Osim u Park šumi, istoga dana gradonačelnik je odobrio zapošljavanje šest osoba u Hrvatskom narodnom kazalištu – četiri člana orkestra i dvoje baletnih solista. To ne bi bilo čudno da četiri dana ranije HNK nije "do daljnjega" odgodio sve izvedbe.

Kojim se to turistima na Marjanu Opara nadao 16. ožujka?

Kakva je vizionarska misao pokretala gradonačelnikovu ruku kada je potpisao zaključke? Kojim se turistima nadao na u međuvremenu zatvorenom i još ranije djelomično opustošenom Marjanu? Mnoga su se pitanja rojila u našoj glavi, no kako ni prije pandemije nismo imali pretjeranu sreću u komunikaciji s gradskim službama, tako nam se glasnogovornica, očekivano, ni sada nije javila.

Odluka povučena u zadnji čas

No Grad se obratio drugim medijima i otkrio kako su "obje suglasnosti potpisane 16. ožujka, nakon višemjesečne obrade stručnih službi Grada Splita, prije donošenja prvog i drugog paketa mjera Vlade RH te prvog i drugog paketa mjera Grada Splita". Nadležni u Gradu izvijestili su i da se natječaji za radna mjesta za koja je dana suglasnost prije korona krize neće provesti. Odnosno, "suglasnost se zamrzava i postaje neaktivna. Nakon krize provest će se samo nužni natječaji, što je svakako radno mjesto šumara u Javnoj ustanovi Park šuma Marjan", odgovorili su iz Banovine te tako priznali da su davali suglasnost i za zapošljavanja koja nisu nužna, ali to nije nešto što nas iznenađuje.

Nije nam samo jasno koje informativne programe prate odgovorni u Gradu Splitu kad misle da je 16. ožujka bio prije "korona krize".

Oglasili su se i iz stranke Pametno ponavljanjem moratorija na zapošljavanja u Gradu i svim gradskim tvrtkama i ustanovama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više