Nijemci opet na more idu autima, slijedi ljeto gužvi na cestama

Foto: Robert Anic/PIXSELL/SZ

KAKO pišu njemački mediji, pandemija koronavirusa je opet odlazak na ljetovanje autom učinila popularnim. Posljedica toga bi mogle biti velike gužve na cestama ovog ljeta.

"Putovanja automobilom su u usponu, a trend ljetovanja u vlastitoj zemlji nastavlja se i ovog ljeta", izvijestila je najveća europska turistička grupacija TUI. Na odredištima za automobilska putovanja u Njemačkoj, Austriji, Južnom Tirolu i Istri mnogi su apartmani za obiteljski odmor već u potpunosti rezervirani, rekao je upravitelj TUI-a Njemačka Stefan Baumert. 

Masovna putovanja počinju nakon kraja školske godine

Kuće za odmor i kamp-prikolice očito su popularni, ističe se u članku Süddeutsche Zeitung (ZS).

Školski praznici u pokrajinama Schleswig-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg i Berlinu započinju sljedeći tjedan, a posljednji, koji počinju krajem srpnja, su školski praznici u pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarska. 

S prestankom škole njemačke obitelji kreću na ljetovanje, a, kako će ih ove godine biti mnogo više u automobilima, postoji šansa za veće gužve na cestama i kilometarske zastoje.

Velike gužve kao u ljeto 2019.

Iz njemačkog Autokluba (ADAC) ipak poručuju da će se ipak izbjeći "ljeto mega-gužvi". 

Očekuje se značajan turistički promet na autocestama i prazničnim rutama u Njemačkoj, kažu iz ADAC-a, ali "iz ovog razloga ne vidimo" ljeto mega-gužve u prometu". Intenzivan turistički promet započinje tek sredinom srpnja. Do sredine kolovoza "uvijek je bilo perioda velikih prometnih gužvi i ove godine neće biti puno drugačije".

No, što zapravo znače uobičajene ljetne gužve?

U ljeto 2019. ADAC je izbrojao 594 gužve u cijeloj Njemačkoj duljine veće od deset kilometara. Prvog vikenda u kolovozu 2019. u Bavarskoj su bile 63 mega-gužve, ukupne dužine 786 kilometara. Najgore je bilo na autocesti A8 od Münchena do Salzburga.

Omiljena turistička odredišta Nijemaca ove godine su Sjeverno more i Baltičko more, Alpe, kao i Austrija, Italija i Hrvatska.
 
 

Pročitajte više