Nijemci planiraju 400.000 novih stanova godišnje. Potrošit će 45 milijardi eura

Ilustracija: PIXSELL/Igor Cagalj

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je najavio, u povodu sastanka s predstavnicima građevinske industrije, više sredstava za stanogradnju koja je posljednjih godina usporena zbog povišenih kamata, poskupljenja građevnog materijala i nedostatka radne snage.

"U Njemačkoj moramo graditi više stanove koji su plativi, a to znači da se aktivnost u sektoru stanogradnje mora osjetno pojačati", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u povodu sastanka s predstavnicima građevinske industrije, sektora prodaje nekretnina i stambenim udrugama u Berlinu.

"45 milijardi eura do 2027. godine"

On je rekao kako je podizanje kamata Europske središnje banke bio ispravan korak, ali da je loša strana to što ovaj potez pogađa građevinsku branšu te je najavio pomoć države.

"Ako uzmemo u obzir sve programe za poticaj stanogradnje, do 2027. dolazimo do svote od preko 45 milijardi eura", rekao je Scholz.

Ministrica gradnje Klara Geywitz (SPD) smatra da će prije predstavljeni plan u 14 točaka za poticanje stanogradnje pokazati učinak.

"Olakšavanjem uvjeta u stanogradnji ostvarit ćemo cilj povećanja broja novih stanova", rekla je Geywitz.

Paket mjera savezne vlade predviđa, među ostalim, porezne olakšice pri gradnji stanova i snižavanje standarda za energetsku održivost.

"Cilj je 400.000 novih stanova  godišnje"

Njemačka vlada je u svom koalicijskom ugovoru naznačila cilj od 400.000 novih stanova godišnje, od čega 100.000 u sektoru socijalne stanogradnje. Trenutno se broj novih stanova kreće oko 200 do 230 tisuća godišnje.

Predstavnici građevinske industrije izrazili su optimizam nakon sastanka u uredu kancelara.

"Mi smo postigli određene rezultate na današnjem sastanku, poput smanjenja kriterija kod energetske učinkovitosti. No mnogo još treba biti učinjeno, posebice u uklanjanju nepotrebnih propisa na općinskoj razini koji poskupljuju i otežavaju stanogradnju", rekao je predsjednik Savezne udruge poduzeća u sektoru stanogradnje Dirk Salewski.

Njemačka već godinama pati od pomanjkanja stanova, posebice u većim gradovima. U Münchenu je prosječna cijena kvadratnog metra stana za unajmljivanje porasla na 22 eura bez režija.

Manjak stambenog prostora je postao problem i za tvrtke koje žele privući visokokvalificirane stručnjake za koje je u gradovima poput Münchena ili Frankfurta postalo teško doći do stana.

Pročitajte više