Nikad viđeni podaci: Što je pokazala inspekcija u rodilištima prije 4 godine?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

NA tek tri lista papira i šest stranica teksta ispisano je mišljenje stručnog povjerenstva nakon inspekcijskog nadzora u hrvatskim rodilištima koje je provedeno 2015. u sedam kliničkih bolnica, javlja RTL.

"Nažalost izvješće koje po svemu podsjeća na statistički ljetopis Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa statističkim podacima o tome koliko je kakvih postupaka gdje provedeno blic nema ni spomena da su učinjenje neke nepravilnosti i da su pritužbe koje nam žene svakodnevno šalju osnovane", kazala je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda. 

Najmanje pritužbi na KBC Sestre Milosrdnice

Kada se radi o pohvalama i pritužbama, u izvješću tek kratko piše koje su ih bolnice dobile najviše, a koje najmanje. Analizom dostupnih podataka iz bolnica i podataka iz akcije Prekinimo šutnju proizašlo je da je najmanje pritužbi na 1000 porođaja tijekom 2014. godine bilo u KBC-u Sestre Milosrdnice - 1,3 - a najviše u KB-u Sveti Duh - 5,0.

Nadzor je pokazao i da postoji velika razlika u učestalosti davanja regionalne analgezije tj. epiduralne - najniža je bila u KBC-u Osijek, a najviša u Kliničkoj bolnici Sveti Duh. A samo neka rodilišta na raspolaganju imaju anesteziologa cijeli dan, javlja RTL.

Nova inspekcija Ministarstva zdravstva ponovno je u bolnicama, a unatoč problemima, resorni ministar Milan Kujundžić hvali svoj sektor.

"Jedan od najboljih u svijetu, a da pojedinačnih propusta ima, to ćemo ispraviti", kazao je Kujundžić. Gdje je bilo propusta znat će se za 20-ak dana kada se objave prvi rezultati inspekcije.

Pročitajte više