Nikada se nije saznalo što je bilo s letom MH370 i 239 ljudi. Obitelji traže odštetu

Foto: EPA

Sud u Pekingu danas je započeo saslušanja obitelji kineskih putnika koji traže odštetu za članove nestale na letu Malaysia Airlinesa MH370 u Indijskom oceanu prije gotovo jednog desetljeća. Više od 150 kineskih državljana bilo je 8. ožujka 2014. na letu od Kuala Lumpura do Pekinga. U zrakoplovu se nalazilo 227 putnika i 12 članova posade.

Malezijski istražitelji ne odbacuju mogućnost da je zrakoplov namjerno skrenuo s kursa, a ono za što se vjeruje da su njegovi ostaci pojavilo se na obalama Afrike i otoka Indijskog oceana. Rodbina nestalih sada traži odštetu aviokompanije Malaysia Airlinesa, zatim proizvođača zrakoplova Boeinga, proizvođača motora Rolls-Roycea i osiguravajuće kuće Allianz, među ostalima. 

Velik broj policajaca ispred sudnice

Sud nije objavio detalje o sudskom postupku, no državni mediji pišu da svaki od više od 40 članova obitelji potražuje između 10 i 80 milijuna yuana, što iznosi između 1.4 i 11.2 milijuna dolara. Noseći natpise "nastavite potragu" i "vratite međunarodni istražni tim", glasnogovornik obitelji Jiang Hui rekao je da im Malaysia Airlines nije ostavio izbora i preostalo im se jedino obratiti sudu. 

"Njihov stav je 'mi više nismo odgovorni'", rekao je Jiang, čija je majka bila na letu. Ispred sudnice okruga Chaoyang u Pekingu prije početka procesa bio je velik broj policajaca, a između novinara i članova obitelji postavljen je kordon. 

Dio obitelji kasnije je ipak razgovarao s novinarima kazavši da žele nastavak potrage za nestalim avionom te izravnu komunikaciju aviokompanije s njima, kao i psihološko savjetovanje. Druga skupina članova obitelji u ožujku je pozvala malezijsku vladu da omogući američkoj tvrtki Ocean Infinity da pokrene novu istragu u potrazi za tim letom. 

Pročitajte više