Nikolićevi "naprednjaci" jedina ozbiljna oporba u Srbiji

SRPSKA NAPREDNA STRANKA, koju je ovaj tjedan osnovao nekadašnji radikalski čelnik Tomislav Nikolić, može računati na 20 posto birača u Srbiji.

To je za Blic izjavio Srđan Bogosavljević, direktor Strateškog marketinga, srpske agencije za ispitivanje javnog mnijenja. Prema njegovim riječima za Nikolića i njegovu "meku" opciju se opredijelilo oko dvije trećine nekadašnjih birača Srpske radikalne stranke, dok je trećina ostala vjerna "tvrdim" pristašama Vojislava Šešelja.

SNS se stoga mora smatrati ne samo najjačom oporbenom strankom u Srbiji, nego i jedinom koja bi dugoročno mogla ugroziti sadašnju prozapadnu vlast predsjednika Borisa Tadića i Demokratske stranke.

S druge se strane nisu ispunila očekivanja kako će krnji SRS biti marginaliziran, odnosno da će birači radikala razočarani i demoralizirani raskolom Šešelja i Nikolića napustiti dvije nove stranke. Naprotiv, rezultati ukazuju kako SNS i SRS danas kao dvije samostalne stranke mogu računati na više birača nego što je na njih mogla računati jedinstvena SRS.

Bogosavljević također tvrdi da se nisu ispunila ni predviđanja kako će se birači radikala okupiti oko bivšeg premijera Vojislava Koštunice kao novog vođe srpske nacionalističke desnice. Dogodilo se upravo suprotno, s obzirom da je Nikolić na čelu nove stranke počeo privlačiti birače Demokratske stranke Srbije i drugih stranaka Koštuničinog bloka.

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više