Nikome se ne štedi: Generalni štrajk paralizirao Portugal

JEDNODNEVNI generalni štrajk gotovo je u potpunosti paralizirao Portugal. Točno u ponoć prestale su raditi zračne luke, željezničke postaje i podzemna željeznica.

Zaposlenicima u transportu pridružile su se još stotine tisuća radnika iz drugih sektora, uključujući profesore i medicinsko osoblje. Štrajk su podržala i dva najveća portugalska sindikata koji broje preko milijuna radnika.

Štrajk je organiziran kako bi Portugalci vladi pokazali što misle o najavljenim mjerama štednje, na koje se Portugal obvezao zbog bailouta od 78 milijardi eura koje dobiva od MMF-a i EU-a. Parlament će sljedećeg tjedna glasati o redukciji proračunskog deficita i brojnim zahvatima u javnom, ali i privatnom sektoru.

Zasad je poznato da će se Portugalci morati oprostiti od božićnica, povećat će im se porezi, smanjit će se troškovi u zdravstvu i vojsci, a privatne firme imat će pravo produžiti radni dan za 30 minuta bez da moraju radnicima zbog toga plaćati prekovremeno.

Portugalci su prilično šokirani i bijesni zbog opsega najavljenih reformi. Situacija u zemlji je ionako loša, jer nezaposlenost iznosi 12,1 posto, a očekuje se kako će dogodine ona iznositi 13,5 posto.

Pročitajte više