Ništa od "Dobro nam došel prijatel!": Sanadera u Beogradu dočekali prosvjednici

PREMIJER Ivo Sanader je nakon dugo vremena stigao u službeni jednodnevni posjet Beogradu, ali ondje, unatoč tome što "darove nosi" nije dočekan raširenih ruku. Naime, ispred zgrade srpske vlade se, kako javlja B92, okupilo nekoliko desetaka prosvjednika.

Na njihovim transparentima nije bilo natpisa "Dobro nam došel prijatel!", nego su mahali onima poput "Priznajte Republiku Srpsku Krajinu", "Vratite nas u Republiku Srpsku Krajinu" i "Stop haškoj tiraniji". Prosvjednici nose i bedževe sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja.

I dok neki tvrde kako su se "samoinicijativno okupili", drugi tvrde kako je prosvjede organizirala Srpska radikalna stranka. Naime, okupljene prosvjednike predvodi dužnosnik SRS-a Nemanja Šarović. Dok je pored prosvjednika prolazila kolona vozila u kojoj se Sanader nalazio, prosvjednici su glasno skandirali protiv njega.

"Što je susjedu bolje, to je i nama bolje"

Sanader se u 11 sati sastao sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, a nakon sastanka u Vladi je potpisan protokol o suradnji u procesu europskih integracija, kojim će Hrvatska pokloniti Srbiji prijevod nekoliko stotina dokumenata neophodnih za početak pregovora o članstvu u EU, vrijednih nekoliko milijuna eura.

"Hrvatska ulazi u NATO savez 3. travnja, bez obzira na ovo što se događa s pokušajem referenduma u Sloveniji. To će propasti i Hrvatska će ući u NATO savez. Ja sam iznio našu punu potporu Srbiji na tom putu, kao i na putu europskih integracija. Hrvatska se neće ponašati kao što se ponaša Slovenija. I Hrvatska će sutra kao članica NATO-a i kao zemlja koja je vrlo blizu ulasku u EU, davati punu potporu našim susjedima, jer mi držimo da što je susjedu bolje, to je i nama bolje. I ja to iskreno mislim i za to ću se iskreno zauzimati, a ne što je susjedu gore, to je nama bolje", rekao je Sanader.

"Svi smo svjesni da postoje krupne razlike između Hrvatske i Srbije"

"Svi smo svjesni da postoje krupne razlike između Hrvatske i Srbije, međutim bili smo pri stajalištu da je potrebno otvoriti pitanja koja je moguće riješiti i da se malo pogleda i u budućnost, a da se pitanja iz prošlosti rješavaju kako vrijeme bude teklo", rekao je srpski premijer Mirko Cvetković.

Kao prepreke u dobrim odnosima između Hrvatske i Srbije je spomenuo hrvatsko priznanje Kosova i tužbu za genocid pri Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

I.M.
Foto: Aleksandar Dimitrijević/Cropix

Pročitajte više