Ništa od suđenja: Optuženi za kriminal u Alpe Jadran Banci liječe srčane tegobe

NIŠTA od početka suđenja za kriminal u propaloj Alpe Jadran Banci. U velikoj dvorani splitske Palače pravde nisu se pojavili bivši predsjednik Uprave Pero Perišić ni Ivan Maljevac, jedan od bivših zaposlenika banke.

Propao i pokrenuo novi posao

Perišić je prije neki dan završio u KBC-u Zagreb zbog srčanih tegoba, a Maljevac je, pak, nedavno otpušten nakon višemjesečnog liječenja također srca. Leži i ne može do suda.

Sudac Vlado Živaljić morao je tako odgoditi raspravu. Kani svaka dva mjeseca zakazivati novu kako bi što prije započelo suđenje ovog slučaja, koji već godinama izaziva kontroverze u Splitu. 

Vlasnik propale banke Luka Jerić uspio je, naime, preko off-shore tvrtki izvući kapital i na istom mjestu, u samom središtu Splita, pokrenuti novi biznis. Unatoč tome što su Državna agencija za sanaciju banaka i Ministarstvo financija isplatili preko 40 milijuna kuna za osiguranu štednju građana i kredite Europske banke za obnovu i razvoj, Jerić je otvorio luksuzni hotel President, a kraju privodi i uređenje hotela imenjaka u Solinu. Istovremeno se žali po novinama kako su mu sve uzeli. Interesantno, kad ne mora promovirati svoje hotele, medijima izjavljuje kako s tim nema ništa.

Jerić i družina sumnjivi za štetu od 65 milijuna kuna

Optužnica protiv Jerića i ostalih postala je pravomoćnom tek koncem prošle godine. Državno odvjetništvo imalo je velikih problema s vještačenjem Ekonomskog instituta u Zagrebu obavljenog tijekom višegodišnje istrage. Išlo je u prilog Jeriću pa su naručili još jedno vještačenje, ovog puta mimo istražnog postupka, jer se tome protivio splitski sud. 

Morali su se, stoga, pozvati na druge dokaze, u prvom redu na zapisnik o kontroli poslovanja HNB-a. A upravo HNB Jerić drži odgovornim za propast svoje banke. Protiv njega, supruge Orgine, bolesnog Perišića i suradnika iz banke vodi se i istražni postupak za izvlačenje sredstava iz banke i preoblikovanje u hotel. Ukupna šteta u oba postupka cijeni se na nekih 65 milijuna kuna. Optužnica se odnosi na djela počinjena u drugoj polovici 90-ih, tako da su kaznena djela krivotvorenja pala u zastaru. Na snazi je i dalje optužba za zloporabu položaja.

Pročitajte više