Ništa od zatvora za fra Šimu Nimca, sud mu ukinuo presudu

VRHOVNI SUD ukinuo je presudu splitskog Županijskog suda koji je fra Šimu Nimca osudio na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, a njegovu "osobnu bankaricu" Jasminu Bilonić na godinu i devet mjeseci zatvora zbog poticanja.

Podsjetimo, Nimac je 2012. prodao 40 tisuća kvadratnih metara crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura, a novac se nikad nije pojavio u crkvenim blagajnama. 

Presuda je pala zbog proceduralnih razloga.

"Došlo je do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, izreka presude proturječna je razlozima, a izneseni razlozi su u znatnoj mjeri proturječni, zbog čega se pobijana presuda ne može ispitati", stav je Vrhovnog suda.

Morat će svjedočiti i nadbiskup?

Prema optužnici, fra Šime Nimac je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije prodao nekretninu. Potom je novac stavio na svoj privatni račun u Splitskoj banci koji je vodila šefica sektora za VIP klijente Jasmina Bilonić. Većina novca nije nikad pronađena, a tužiteljstvo ih tereti da su skupa potrošili pozamašan dio na kupnju luksuznog automobila, jahte, vraćanje dugova...

Tijekom suđenja svećenikova obrana pokušala je dokazati da je imao odobrenje za prodaju nekretnine. Zbog toga su predložili saslušanje nadbiskupa Marina Barišića kao ključnog svjedoka, kojeg je splitski sud doista i pozvao. Međutim, nije se odazvao, a sudac Slavko Lozina je smatrao kako ima dovoljno dokaza te da nije potrebno ispitivanje nadbiskupa. 

No u odluci Vrhovnog suda dio je posvećen upravo tom dijelu obrane optuženika te se da zaključiti kako će splitski sud u drugom pokušaju ipak morati saslušati prvog čovjeka Nadbiskupije, piše Dalmacija danas.

Pročitajte više