Nisu Hrvati, nego Srbi: Dvojac osumnjičen za najveću krađu umjetnina u povijesti Švicarske

DVOJICA državljana Srbije osumnjičena su za najveću krađu umjetničkih slika u Europi, doznaje Blic. Odmah nakon pljačke se pisalo kako je umjetnine ukrala "banda iz Jugoslavije", a šef registra za nestale umjetnine u Londonu Julian Radcliffe je rekao kako su u pljačku možda umiješani i Hrvati.

> Hrvati ukrali 112 milijuna eura vrijedne slike?

> Švicarska policija pronašla ukradene slike

Dvojac se tereti za krađu četiri slike - "Kestenove grane u cvatu" Vincenta van Gogha, "Polja makova kod Vétheuila" Claudea Moneta, "Ludovica Lepica i njegovih kćeri" Edgara Degasa te "Dječaka u crvenom puloveru" Paula Cezannea, procijenjenih na 112 milijuna eura, koje su u oružanom napadu 10. veljače prošle godine odnesene iz muzeja u Zuerichu.

Dvije slike su ubrzo pronađene u automobilu koji je bio parkiran ispred gradske psihijatrijske bolnice. Ukradene slike pripadale su kolekciji Emila Buehrlea, njemačkog industrijalca koji se obogatio prodavanjem oružja nacistima tijekom II. svjetskog rata i koji je bio vlasnik jedne od najvrednijih kolekcija umjetnina u Europi.

"Srpska policija je prije dva mjeseca došla do podatka o identitetu dvojice muškaraca koje se sumnjiči za sudjelovanje u pljački. Ova informacija, nakon provjera, proslijeđena je švicarskoj policiji Švicarske", naveli su u MUP-u Srbije. Suradnja policija dviju zemalja je nastavljena kako bi se utvrdilo gdje se kriju dvojica osumnjičenika, kao i tko je naručitelj krađe.

Obojica osumnjičenih su od ranije poznata policiji jer su se dovodili u vezu sa jednom od pljački draguljarnica u Europi. U muzej u Zuerichu su upali sa još jednim počiniteljem, a pretpostavlja se da ih je i ispred muzeja, u automobilu, čekao pomagač.

Pročitajte više