Niz slavnih brani Guentera Grassa nakon otkrivanja njegove SS prošlosti

VIŠE svjetski poznatih osoba, prije svega pisaca, u četvrtak je stalo u obranu njemačkog Nobelovca Guentera Grassa koji je u interviewu otkrio da je bio član postrojba SS-a čime je izazvao brojne negativne reakcije.

Grassov kolega po struci, pisac John Irving, kaže da je Grass i dalje heroj u očima svojih prijatelja i kolega. "Grass za mene ostaje heroj, i kao pisac i kao moralna vertikala", rekao je Irving u e-mail poruci poslanoj agenciji Associated Press. Dodao je da je "za primjer" njegova hrabrost, i kao pisca i kao građana Njemačke.

Britanski pisac Salman Rushdie također je u četvrtak stao u obranu njemačkog Nobelovca rekavši da se veličina njegovog djela nije umanjila time što je objavio pojedinosti o svojoj prošlosti. "On predstavlja iznimnu snagu već pola stoljeća i ona se ne briše otkrivanjem jedne mrlje", rekao je za BBC autor "Sotonskih stihova".

Rushdie ipak priznaje da je bio "iznimno iznenađen" Grassovim priznanjem ali dodaje: "On je moj prijatelj i to nemam namjeru promijeniti samo zato što sam otkrio da je u prošlosti (u dobi od 17 godina) počinio veliku grešku". Rushdie pritom naglašava da Grass nikad nije skrivao da potiče iz nacističkog miljea, ali da je detalj o pripadnosti postrojbama SS-a ipak dosad sačuvao za sebe.

Njemački redatelj Volker Schloendorff, koji je na ekran prenio najpoznatiji Grassov roman "Limeni bubanj", stao je u obranu njemačkog Nobelovca u "Pismu prijatelju" objavljenom u dnevnom listu Tagesspiegel u broju od četvrtka, piše agencija France presse.

Po redatelju, Grass se morao "osloboditi tereta" priznajući nacističku prošlost u autobiografskoj djelu "Ljuštenje luka" koja je u Njemačkoj stavljena u prodaju u srijedu.

Grass u svojoj novoj knjizi opisuje svoja fanatična nacistička stajališta dok je bio mladić i svoje članstvo u postrojbama SS-a. Knjiga se prema planu izdavača trebala početi prodavati diljem Njemačke od 1. rujna.

Glasnogovornica nakladnika Steidl Verlaga izjavila je da je embargo ukinut jer je javnost već saznala za glavnu senzaciju knjige - da je Grass bio član SS-odreda, a i sam pisac to je otkrio u interviewu Frankfurter Allgemene Zeitungu objavljenom u subotu.

Grass je nakon Drugog svjetskog rata bio važna osoba njemačke intelektualne ljevice, te mu se sada stavlja na dušu činjenica da se više od 60 godina predstavljao kao "njemačka savjest" a pritom skrivao detalje iz prošlosti.

Pročitajte više