Nizozemac koji je kupio kuću na Pagu: Cijene su razumne, kupit ću još jednu veću

Screenshot: HRT

Strani državljani kupuju sve više kuća i stanova u Hrvatskoj. Samo prošle godine vlasništvo nad nekretninom u našoj zemlji steklo je njih 13.200, 35% više nego godinu prije. Čak 95% kupljenih nekretnina u jadranskim je županijama, piše HRT.

Čak i za burna vremena, njima je Pag privlačan i lijep. Avon Verdujin je upravo ovdje pronašao kuću za kakvom je dugo tragao.  

"Ima baš sve što sam želio, od toga da nema uragana do predivno čistog, modrog mora, bez morskih pasa, i vrlo niske stope kriminala, a ljudi su predivni. Naposljetku, cijene su još razumne", rekao je.

"Još se može naći nekretnina za dvije-dvije i pol tisuće eura"

Cijene nekretnina i ostale parametre uspoređuje s nizozemskima i američkima. Planira pola godine provoditi ovdje, barem dok ne ode u mirovinu. Tada će se doseliti za stalno. Kaže da je želio godišnja doba. 

"Ako ih nema, godine prolaze, kao na Floridi, gdje je vruće ili vruće i vlažno i godine prolete. Zato morate ovo cijeniti, treba vam malo zime da biste mogli uživati u proljeću i ljetu. Još se može pronaći nekretnina uz more za dvije-dvije i pol tisuće eura, što je nemoguće na mnogim drugim mjestima", rekao je.

Zadovoljan je i kako je prošao pri kupnji kuće. Banka koja ga je kreditirala pomogla mu je u sigurnom prijenosu vlasništva.

Tražio je kuću u koju će se moći odmah useliti, dok će sljedeću, veću, kupiti za sve one koji će mu dolaziti u posjet, poput brata slikara Norbertusa Veddujina. I Norbertus je u potrazi za prostorom, a ističe da su cijene nekretnina vrlo povoljne, dok je u Nizozemskoj, kaže, postalo nemoguće kupiti bilo što.

"Fascinantno je koliki broj stranaca je kupio nekretnine"

Beata Bukša je iz Poljske stigla na ljetovanje prije 30 godina, zaljubila se, udala i ostala. Danas ima turističku agenciju, ali rado pomaže strancima koji žele kupiti kuću na Pagu pa je dobro informirana.

"Procedure su vrlo jednostavne, ali ono što je uvijek moja prva rečenica je da su dobrodošli oni koji su legalisti. Sve zavisi od tržišta s kojeg dolazi potencijalni kupac, dakle zasigurno za zapadnu Europu nisu skupe, sve više nisu skupe ni za Poljsku, Češku, Slovačku. U posljednje tri godine je fascinantno koliki broj stranaca je kupio nekretnine na cijelom otoku", kaže.

U gradu Pagu cijene su između dvije i pol i tri tisuće eura po četvornom metru, sitnica za stanovnike bogatih zemalja koji će očito s vremenom činiti sve veći dio otočne populacije.

Pročitajte više