NIZOZEMSKA: POSTUPAK RATIFIKACIJE SSP-A S HRVATSKOM "GOTOVA STVAR"

Hrvatska može smatrati da je pitanje završetka postupka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju u Nizozemskoj "gotova stvar", rekla je u srijedu u izjavi za Hinu glasnogovornica nizozemskog ministarstva vanjskih poslova Carola Baller.

"Radi se o nekoliko tjedana. Poduzimaju se posljednji koraci. Ostalo je da se potpiše instrument ratifikacije i da ga se pošalje depozitaru, odnosnu Vijeću Europske unije", rekla je glasnogovornica.

Nizozemski parlament je već ranije ratificirao SSP između Hrvatske i EU-a, ali ga je vlada odbila notificirati, odnosno službeno izvijestiti Vijeće Europske unije, čime proces ratifikacije nije dovršen. Nizozemska vlada je tu odluku argumentirala nedovoljnom suradnjom Hrvatske s Haškim sudom.

U avisu o hrvatskoj kandidaturi, koji je Europska komisija objavila prošlog tjedna, navodi se izjava glavne Haške tužiteljice Carle del Ponte da "Hrvatska sada u potpunosti surađuje s ICTY-em".

Glasnogovornica nizozemskog ministarstva vanjskih poslova objasnila jer da najnoviji rezultat događaja nije uslijedio zbog pozitivnog mišljenja Europske komisije već je rezultat suradnje s Haškim tribunalom. Ona je istaknula da nizozemska vlada od Hrvatske očekuje nastavak dobre suradnje s ICTY-em.

(Hina) xvk ysb

Pročitajte više