Nizozemska: Prosvjed za oslobođenje disidenata iz zatvora na Kubi

PEDESETAK nizozemskih pisaca manifestiralo je u srijedu pred veleposlanstvom Kube u Nizozemskoj u znak prosvjeda protiv zatočenja 77 disidenata koje je kubanski režim uhitio i osudio na teške kazne zatvora.

"Ne miješamo se u političku situaciju na Kubi, ali držimo da moramo reagirati na teške osude određene novinarima i piscima", izjavio je glavni tajnik Saveza nizozemskih novinara Hans Verploeg.

Prosvjednici su rasporedili 77 pisaćih strojeva, kao simbole slobode tiska, ispred kubanskog veleposlanstva u Den Haagu. U svakom pisaćem stroju bio je list papira s imenom po jednog zatočenog disidenta i kaznom koja mu je određena.

Pročitani su kratki tekstovi pjesnika Raula Rivera, čelne osobe neovisnog tiska, koji je zatvoren tijekom tog vala represija.

Niti jedan dužnosnik kubanskog veleposlanstva nije se želio susresti s prosvjednicima i peticija kojom se traži poštivanje slobode tiska i održavanje pravednih procesa predana je u poštanski sandučić veleposlanstva, objasnio je Verploeg.

Tijekom najoštrijeg vala represija na otoku posljednjih godina, režim Fidela Castra je dao uhititi više desetaka disidenata u ožujku i travnju i oni su osuđeni na kazne do 28 godina zatvora.

Pročitajte više