Nizozemski gangster dobio doživotnu zbog šest ubojstava. Izdala ga sestra

Foto: Epa

WILLEM Holleeder, najozloglašeniji gangster Nizozemske, proglašen je krivim za naručivanje niza ubojstava u svijetu organiziranog kriminala, javlja BBC.

Holleeder, koji sada ima 61 godinu, 80-ih je godina prošlog stoljeća postao slavan zbog otmice pivskog tajkuna Freddyja Heinekena. Nakon toga je uznapredovao u svojim kriminalnim aktivnostima, a sada je, nakon dugotrajnog i skupog suđenja u Amsterdamu, napokon osuđen.

Dodijeljena mu je doživotna zatvorska kazna zbog pet ubojstava i jednog ubojstva iz nehaja. Među njegovim žrtvama bio je i njegov prijatelj te suradnik Cor van Hout.

Tijekom suđenja se saznalo da je formirao kriminalnu bandu i zajedno sa svojim suradnicima, Dinom Soerelom i Stanleyjem Hillisom, naručivao "hladnokrvna" ubojstva.

Izdala ga je sestra

Dokazi tužiteljstva zapravo su počivali na svjedočanstvu Holleederove sestre, Astrid, koja je snimila njihove razgovore. Nakon što je otkrivena izdaja, njegova sestra je bila skrivena i pod policijskom zaštitom.

Van Hout, ubijeni Holleederov suradnik, bio je oženjen s drugom Holleederovom sestrom, Sonjom, koja je također svjedočila protiv njega.

Willem Holleeder tvrdio je da je nevin tijekom suđenja i da su izjave njegovih sestara neistinite.

"Znam da me želi ubiti. Ne krivim ga zbog toga. Svakoga dana netko može doći i upucati me. Znam to. Osjećam se kao Juda. Izdala sam ga", rekla je njegova sestra Astrid.

Tko su žrtve?

Willem Holleeder je optužen za sljedeća ubojstva:

- Sam Klepper, kriminalac - ubijen 2000. godine

- Cor van Hout, prijatelj, šogor i bivši suradnik - ubijen 2003. godine

- Willem Endstra, poduzetnik – ubijen 2004. godine

- Kees Houtman, trgovac drogom

- Thomas van der Bijl, vlasnik bara i obiteljski prijatelj - ubijen 2006. godine

Proglašen je krivim i za ubojstvo Roberta Ter Haaka, koji je preminuo nakon što je slučajno upucan prilikom ubojstva Cor van Houta i za neuspjelo naručivanje pokušaja ubojstva Johna Mieremeta, poslovnog partnera Klepera.

Pročitajte više