Nizozemski premijer u Srebrenici. Vojnici iz njegove zemlje su se predali Srbima

Foto: X

Nizozemski premijer u odlasku Mark Rutte započeo je danas dvodnevni posjet Bosni zaustavljanjem u Srebrenici, gdje je odao počast žrtvama genocida 1995. godine. Nizozemska se dugo bori s nasljeđem masakra, jedinog priznatog genocida u Europi nakon holokausta, piše Associated Press. 

Nizozemske trupe služile su kao mirovne snage u gradu tijekom rata, ali su ih pregazile snage bosanskih Srba koje su ubile više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok je preostalo bošnjačko stanovništvo protjerano.

Srbi neprekidno vršili pritisak na Nizozemce

Nizozemski vojnici iz sastava UNPROFOR-a na područje zaštićene zone Srebrenice raspoređeni su 1994., zamijenivši Kanađane koji su tu enklavu štitili od 1993., kada je ona i proglašena zonom pod zaštitom UN-a.

Srpske su snage od početka 1995. godine neprekidno vršile pritisak na Nizozemce ometajući rotaciju vojnika i ograničavajući im opskrbu. Malobrojni i slabo opremljeni Nizozemci u srpnju 1995. suočili su se s velikom ofenzivom vojske i policije bosanskih Srba. Ostali su bez očekivanih pojačanja i zračne potpore te su se 11. srpnja praktično predali.

Masovne likvidacije zarobljenika pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) okvalificirane kao zločin genocida, zbog kojega su na doživotne kazne zatvora osuđeni ratni politički i vojni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Rutte je položio vijenac

Godine 2002. tadašnji nizozemski premijer Wim Kok podnio je ostavku nakon što je u izvješću oštro kritizirao nizozemske vlasti zbog slanja vojnika u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili oružja potrebnog za zaštitu oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u nizozemsku bazu u istočnoj Bosni.

Vrhovni sud Nizozemske je 2019. donio presudu po kojoj je ta država odgovorna za smrt 350 Bošnjaka koji su se u vrijeme pada srebreničke enklave zatekli u bazi Dutchbata u Potočarima, no ne i za ostale žrtve pokolja koji su počinile srpske snage.

Rutte je u Srebrenici položio vijenac na spomen obilježje. S njim je bilo i izaslanstvo udruge Majke Srebrenice.

Pročitajte više