Nižu se reakcije na izjave šefa Vrhovnog suda: "To što je rekao je strašno i opasno"

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL - FaH

Nižu se reakcije na sinoćnje izjave predsjednika Vrhovnog suda RH Radovana Dobranića, koji je za Index komentirao odluku tog suda u slučaju dodjeljivanja skrbništva Milanu Popoviću, bivšem mužu pjevačice Severine s kojom ima 11-godišnjeg sina. 

Dobronić je u sinoćnjem razgovoru za Index, između ostalog, kazao da se Severinu "ne može smatrati malom i nemoćnom ženicom" i da je ona "vjerojatno najmoćnija žena u Hrvatskoj i zato što je jako popularna i zašto što je imućna". Komentirajući Severininih nekoliko istupa u javnost nakon odluke suda, Dobronić nam je sinoć kazao da ovakvim temama ne bi trebalo biti mjesto u javnosti te da će to "vidjeti s HND-om".

>> Šef Vrhovnog suda napao Severinu: Popularna je i imućna. Nije mala i nemoćna ženica

Dobronićeve sinoćnje izjave izazvale su žestoke kritike brojnih odvjetnika, udruga, ali i građana. Društvene mreže i mediji preplavljeni su stavovima ljudi i organizacija koji smatraju da se kao predsjednik najviše pravosudne ustanove u Hrvatskoj ponio krajnje neprofesionalno. 

SpasiMe: Zanijemili smo na Dobronićeve izjave. Ovo što se događa Severini proživljavaju i anonimne majke u Hrvatskoj  

Iz inicijative SpasiMe, koja se bavi borbom protiv nasilja u obitelji, pružili su podršku Severini. Za Index su komentirali da Severina trpi desetljeće dugu prisilnu kontrolu putem institucionalnog zlostavljanja svog djeteta i sebe, što je čini žrtvom nasilja. Istaknuli su da se to događa brojnim drugim anonimnim majkama u Hrvatskoj te da su na Dobronićeve izjave zanijemili.

"Kada predsjednik Vrhovnog suda, koji sjedi na čelu tih istih institucija, izjavi da jedna žena žrtva nasilja ‘zlorabi svoju poziciju’ zato što je progovorila o zlostavljanju koje trpi, a to je napravila samo zato što sustav nije odradio svoj posao i donosio odluke u najboljem interesu njenog djeteta, to se ne može komentirati, tu se može samo zanijemiti.

Obiteljsko nasilje nije klasno, nego rodno pitanje. Ovo što se Severini događa anonimne hrvatske majke trpe već godinama i zato Severina ima plebiscitarnu podršku svih žena žrtava nasilja. Anonimne žene ne mogu progovoriti jer mediji ne žele objaviti njihove priče. Zašto ne žele? Jer ne mogu dobiti informacije o konkretnim slučajevima od institucija zbog 'zaštite malodobne djece'.

Međutim, to znači da se pod parolom 'zaštite malodobne djece' mogu događati, i događaju se, najgora zlostavljanja djece i žena, a žene se ne mogu obratiti ni medijima za pomoć nakon što iscrpe sve pravne instance. Da pravosuđe radi u najboljem interesu djeteta, ne bismo čitali ovakve naslove. Možda je nekome to šok, ali nama nije. SpasiMe je zatrpan slučajevima institucionalnog zlostavljanja žena i djece žrtava nasilja. 

I dok druge europske zemlje uvode veću transparentnost u radu obiteljskih sudova upravo zbog problema o kojem govorimo, institucionalnog zlostavljanja djece pod egidom 'zaštite podataka', predsjednik Vrhovnog suda RH poziva majke žrtve institucionalnog nasilja da o tome šute jer to ‘nije baš simpatično’ i poziva medije da o tome ne pišu. Kako se to zove? Crni mrak ljudskih prava", kazali su nam iz SpasiMe.

Profesor prava: Dobronićevo ponašanje je skandalozno

Redoviti profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vedran Đulabić jutros je komentirao slučaj na X-u, a za Index je kazao da mu je neshvatljivo da se predsjednik najvišeg suda u Hrvatskoj na taj način direktno obraća stranci koja je u postupku pred tim sudom, i to takvim tonom i takvim pristupom.

"Na neki način je optužuje da je za ovo što se događa sama kriva. Po meni je to skandalozna poruka. Užas i katastrofa. Bolje bi bilo da on preispita rad suda i da se eventualno predlože izmjene zakona da se ovakve stvari u obiteljskim predmetima ne događaju", kazao nam je Đulabić. 

Iz Zaklade Solidarna: Izjava Dobronića je strašna i opasna. Zahvaljujući Severini problemi sustava postaju vidljivi 

Predsjednica Upravnog vijeća Zaklade Solidarna Sanja Sarnavka Dobronićevu je izjavu komentirala kao "strašnu i opasnu". Također nam je kazala da upravo zahvaljujući Severini problemi sustava postaju vidljivi.

"Izjava je strašna i opasna jer je izgovara osoba koja je na visokoj poziciji moći u pravosuđu koje bi trebalo zavezanih očiju donositi pravdu za sve, bez obzira na društveni status. Zar su loše sudske odluke manje bolne za javne osobe? Ili im je možda i teže jer svatko misli da ih može komentirati.

Zahvaljujući Severini problemi sustava postaju vidljivi pa se onda može i razumjeti što sve proživljavaju žrtve nasilja i njihova djeca, nepravedno zakinuti za javno iznošenje nepravdi koje im sustav čini. Mrak koji se opravdava zaštitom maloljetne djece jača samouvjerenost institucija i produžuje patnju mnogih žrtava.

Osim toga, odvratno je spominjati utjecaj i moć Severine kad se zna da njoj nasuprot stoji muškarac koji novcem kupuje sve što mu pada napamet, bez imalo skrupula i zadrške. Severina je prema njemu siromašno siroče", kazala nam je Sanja Sarnavka.

Kratko je prokomentirala i Dobronićevu izjavu o njegovom potencijalnom razgovoru s Hrvatskim novinarskim društvom: 

"Posebno je opasna izjava o HND-u jer poziva na još veću cenzuru umjesto na povećanje transparentnosti u obiteljskim sudskim postupcima."

Građanska inicijativa: Ovo je poruka ženama da šute i da se ne bune

Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč kazala je za Index da u javnost ne bi trebalo iznositi informacije o slučajevima koji uključuju djecu jer ih treba maksimalno zaštititi, ali da je, kad se radi o ovako upitnim presudama i slučaju punom kontroverzi, izlazak u javnost jedina opcija kojom se može vršiti pritisak na institucije da rade svoj posao i majci da učini sve što može da zaštititi svoje dijete.

"Nitko ne želi na ovaj način javno progovarati, nitko ne želi ni biti u situaciji da mora svoje dijete na ovaj način braniti i boriti se, no to je u ovom slučaju vjerojatno jedini izbor. Kad na ovaj način šef Vrhovnog suda zahtijeva da se o tome ne piše i ne govori javno, pitamo se što želi skriti od javnosti.

Ovo nije poruka samo Severini, ovo je poruka svim ženama. Šuti i ne buni se. Također, sugerirati da je Severina u ovom slučaju na poziciji moći krajnje je jadno, bahato i bezobrazno", kazala je Vajagić za Index.

Severinina odvjetnica: Ne razumijem što je Dobronić svojim izjavama htio reći

Odvjetnica Severine Vučković Jasminka Biloš danas je također reagirala na izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

"Ne mogu razumjeti što je on time htio reći, misli li on da je ona mala i nemoćna ženica, da bi tada trebala imati zaštitu javnosti, a zato što je hrabra i snažna, da ne bi trebala imati zaštitu javnosti.

Mislim da nema nikakve veze je li ona snažna ili je slaba, je li poznata ili nepoznata, ona je majka koja u ovom postupku štiti interese svog djeteta i štiti interese njihovog prava na privatni život", rekla je danas za HRT Jasminka Biloš.

Pročitajte više