Njemačka će do 2030. godine tražiti pet milijuna radnika, trenutno su najtraženiji inženjeri

 
NJEMAČKOJ bi do kraja sljedećeg desetljeća moglo nedostajati 4,9 milijuna radnika, a ovaj nedostatak njemačko gospodarstvo bi mogao stajati 525 milijardi eura, proizlazi iz studije savjetničke tvrtke Korn/Ferry, kako danas prenose njemački mediji.
 
''Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti tvrtke u uslužnom sektoru, uključujući i financijski sektor kojem bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 milijuna radnika'', proizlazi iz studije Nedostatak talenata savjetničke tvrtke Korn/Ferry, a iz koje citiraju njemački mediji. Isto tako će biti pogođena i strojarska industrija, glavna njemačka izvozna grana.
 
Nadalje se navodi da će od europskih zemalja upravo Njemačka biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.
 
Najveći je manjak u inženjerskim sektorima 
 
Najveći manjak radnika se već sad osjeti u inženjerskim sektorima tj. kod apsolvenata prirodnjačkih smjerova na sveučilištima. No zanimljivo je da će se do kraja sljedećeg desetljeća povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom, a ne samo za visokospecijaliziranom radnom snagom.
 
Predstavnici srednjeg poduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Njemačkoj, apelirali su na saveznu vladu da protumjerama utječe na smanjenje problematike nedostatka radne snage i to smanjenjem birokracije i promjenama njemačkog obrazovnog sustava.
 
U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Saveznog ureda za rad u Nürnbergu, bilo nepopunjeno 1,2 milijuna radnih mjesta pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalificirane i visoko kvalificirane radne snage.

Pročitajte više