Njemačka nakon izbjegličkog vala u nedoumici kako postupati s maloljetničkim brakovima

Foto: 123rf

STRANKE vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel pokušavaju pronaći kompromis oko zakonskog tretmana brakova među maloljetnicima, useljeničkog problema koji se intenzivirao dolakom velikog broja izbjeglica u Njemačku u posljednjih godinu dana.

„Potpuna zabrana brakova među maloljetnicima je možda dobronamjerna inicijativa ali ona bi u određenim slučajevima štetila mladim ženama“, rekla je u četvrtak povjerenica vlade za integraciju Aydan Oezoguz (Socijaldemokratska stranka Njemačke).

On se protivi zahtjevima iz redova demokršćanske Unije CDU/CSU koji traže potpunu zabranu brakova za osobe ispod 18 godina starosti. Time bi bio postrožen i dosadašnji zakon koji je važio za brakove sklopljene u Njemačkoj po kojem je brak bio dozvoljen za osobe starije od 16 godina pod uvjetom da je jedan od supružnika stariji od 18 godina.

Djevojčice bi  mogle izgubiti određena prava prilikom nasljeđivanja i djecu

Oezoguz smatra da bi u pojedinim slučajevima djevojčice čiji su brakovi anulirani izgubile određena prava prilikom nasljeđivanja. Poništenjem brakova sklopljenih u inozemstvu roditelji bi izgubili i starateljstvo nad djecom.

„Mnogima bi to dodatno otežalo život“, rekla je Oezoguz u razgovoru za medijsku grupu Funke.

Istodobno su objavljeni statistički podaci koji pokazuju da se broj sklapanja brakova u kojima je jedan od supružnika maloljetan, osjetno smanjio.

Kako je priopćio Statistički zavod Njemačke, 2000. je sklopljeno 1.037 brakova a 2015. 92.
Broj brakova među maloljetnicima koji su vjenčani izvan Njemačke je nepoznat ali se smatra da je dolaskom izbjeglica naglo povećan. Dosad je registrirano oko 1500 maloljetnih izbjeglica u braku od čega 360 mlađih od 14 godina.

Pročitajte više