Njemačka esktremna desnica bez zajedničkih listi za izbore

NJEMAČKE ekstremno desne političke stranke, Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) i Njemačka narodna unija (DVU), neće na savezne izbore 2006. smjeti izići sa zajedničkim listama, što umanjuje izglede ovih stranka za ulazak u Bundestag, javlja dnevnik "Tagesspiegel" u broju od ponedjeljka pozivajući se na izvore u parlamentarnim povjerenstvima.

Znanstveno povjerenstvo Bundestaga je u jednom internom izvješću došlo do zaključka da njemački zakon o izborima ne dopušta sastavljanje zajedničkih izbornih lista različitih političkih stranaka. Zakon isto tako ne predviđa spajanje izbornih lista.

Povjerenstvo se u svom izvješću također poziva na presudu Njemačkog ustavnog suda iz 1990. iz koje proizlazi da je spajanje lista nespojivo s ustavom zajamčenim pravom na ravnopravan tretman stranaka. Prema ustavnom sudu birač biranjem jednog od kandidata sa zajedničke liste automatski podržava i stranku koju možda nije ni htio birati.

Radikalno desne stranke NPD i DVU su, nakon jesenskog uspjeha na izborima za lokalne parlamente u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska, u listopadu donijele odluku o zajedničkom izlasku na savezne izbore 2006. kako bi povećali izglede za prelazak izbornog praga od pet posto. Svaka od tih stranka pojedinačno u pravilu ne dobiva više od dva posto glasova na saveznim izborima.

Pročitajte više