Njemačka ministrica: Nijemci bolje prihvaćaju izbjeglice iz Ukrajine nego one 2015.

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA je obavila bolji posao na prihvatu ukrajinskih izbjeglica nego prihvaćajući izbjeglice iz ratom zahvaćene Sirije 2015. godine, ustvrdila je ministrica unutarnjih poslova, socijaldemokratkinja Nancy Faeser.

Njemačka je prihvatila više od 850.000 ljudi iz Ukrajine, uglavnom žena i djece, otkako je 24. veljače počela invazija Rusije na tu zemlju, kazala je. Njemačka se našla na udaru kritika da je europske izbjeglice tretirala drugačije nego one koji su bježali od sukoba na Bliskom istoku ili dolazili iz još istočnijih područja.

"Mnoge smo stvari odradili puno bolje nego što smo to napravili u prethodnom velikom priljevu izbjeglica 2015.", kazala je Faeser dodavši da se "nevjerojatno velik broj građana pridružio naporima vlade da se pomogne tim ljudima".

Ona je "brz i nebirokratski" prihvat izbjeglica iz Ukrajine, koji je došao od svih europskih država, nazvala "povijesnim uspjehom". To je veliko postignuće koje nije bilo jednostavno ostvariti, ustvrdila je ministrica.

Besplatni integracijski tečajevi

Njemačka i Europa poduzimaju daljnje korake na prihvatu izbjeglica iz drugih područja, što je sukladno njihovoj humanitarnoj odgovornosti. U Njemačkoj to znači da se novopridošlima osigurava pristup besplatnim integracijskim tečajevima, rekla je ministrica ističući važnost upoznavanja s njemačkim vrijednostima i jezikom i za one koji će u toj zemlji ostati privremeno.  

Ona je istaknula kako je ta mogućnost dana i Afganistancima koji su nakon talibanskog preuzimanja vlasti u toj zemlji pobjegli u Njemačku. Po njezinim riječima, vlada planira novi pristup u pružanju "sigurne perspektive" ljudima koji su u Njemačkoj dovoljno dugo da su se integrirali.

Pročitajte više

 

Pročitajte više