Njemačka: Naša ponuda stoji. Spremni smo Poljskoj poslati sustave Patriot

Foto: EPA

NJEMAČKA ponuda da Poljskoj pošalje obrambeni sustav Patriot i dalje stoji, rekao je u Berlinu njemački kancelar Olaf Scholz. "Naša ponuda Poljskoj i dalje je nepromijenjena. Spremni smo ojačati poljsku sigurnost stacioniranjem naših Patriota tamo", rekao je Scholz, govoreći uz glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga. 

Njemačka je to prvi put ponudila prošli tjedan, nakon incidenta u kojoj je projektil iz rata u Ukrajini pogodio poljski teritorij i ubio dvoje ljudi. Varšava pak predlaže da se obrambeni sustav izravno pošalje u Ukrajinu. Drugi NATO saveznici nisu skloni tom potezu jer bi ga Rusija mogla tumačiti kao eskalaciju. 

Stoltenberg: Još raspravljamo o slanju Patriota Ukrajini

Sustavi Patriot dio su NATO-ovog integriranog sustava zračne obrane te su namijenjeni za obranu teritorija saveznika. Slanje Patriota u zemlju koja nije u savezu zahtijevalo bi razgovore svih članica bloka. 

Stoltenberg je rekao kako NATO i dalje razgovara o slanju tog sustava u Ukrajini, no naglasio je da to pitanje ne bi trebalo zasjeniti sveukupnu potrebu pružanja zračne obrane napadnutoj zemlji. "Postoji potreba za streljivom za postojeće sustave, za zamjenske dijelove i održavanje", rekao je Norvežanin. 

Stoltenberg je ranije, na sigurnosnoj konferenciji u Berlinu, pozvao Njemačku da nastavi jačati svoje oružane snage. "Njemačka odluka da značajno poveća izdvajanja za obranu je povijesna odluka, s investicijama u nove borbene zrakoplove, helikoptere, brodove i podmornice", rekao je Stoltenberg. 

"Potreban nam je snažan i spreman Bundeswehr", naglasio je šef NATO-a. "To je važno za njemačku sigurnost, za sigurnost Europe te za sigurnost cijelog svijeta", zaključio je Stoltenberg. 

Pročitajte više