Njemačka: Navalnom treba pružiti hitnu medicinsku pomoć, kritično je

Foto: EPA

RUSKE vlasti trebale bi pružiti hitnu medicinsku pomoć ruskom oporbenom političaru Alekseju Navalnom, čije je stanje kritično zbog boravka u samici i nehumanih uvjeta u zatvoru, rekao je danas glasnogovornik njemačke vlade, a prenosi Sky News.

Dodao je kako mu njemačke vlasti pokušavaju pomoći, ali da je to trenutno teško u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Podsjetimo, grupa ruskih liječnika pozvala je prije nekoliko dana ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane s mučenjem Navalnog, koji je rekao da je proveo novogodišnju noć u disciplinskoj ćeliji jer se ujutro umio pola sata prije nego što je trebao.

"Ne možemo mirno gledati da se nekome namjerno nanosi šteta zdravlju“

Pismo, koje je potpisalo 170 predstavnika ruske medicinske zajednice te koje je objavljeno na ruskoj neovisnoj internetskoj stranici Meduza, poziva na prestanak zlostavljanja Navalnog u zatvoru.

"Ne možemo i nemamo pravo mirno gledati da se namjerno nanosi šteta zdravlju političara Alekseja Navalnog koji se nalazi u popravnoj koloniji broj šest Federalne zatvorske službe u Vladimirskoj oblasti.

S medicinskog gledišta očito je da Navalni ne dobiva dovoljno medicinske pomoći. Njegovo zdravstveno stanje pogoršava se time što boravi u disciplinskoj ćeliji", napisali su ruski liječnici u pismu.

Odvjetnik: Navalni ima groznicu, zimicu i kašalj

U nizu tvitova koje je u ponedjeljak objavio njegov odvjetnik Navalni je rekao da su ga ruske zatvorske vlasti poslale u samicu 10. put otkako je počeo služiti kaznu u zatvoru maksimalne sigurnosti IK-6 u Vladimirskoj oblasti u Rusiji.

Njegov odvjetnik Vadim Kobzev kaže da Navalni trenutno pati od groznice, zimice i kašlja. Odvjetnik tvrdi da je to rezultat njegovog boravka u istoj ćeliji sa zatvorenikom loše higijene i teškim simptomima gripe.

Pročitajte više